АктуалноГрадътКултура

Пловдив загуби поредната красива къща

Унищожението се случва зад огради без задължителните по закон информационна табела или обезопасителна екипировка за работниците

Още една прекрасна пловдивска къща си заминава под машините на общи работници и визионерството на анонимни унищожители на културата и красотата на града. Стара сграда на ул. „Йосиф Шнитер“ се разрушава от днес, след като няколко дни стоя без прозорци.

Напълно здравата и запазила визията си ар-деко къща е строена в средата на 20-те години на миналия век. Тя е с типична за времето си декорация и оцеляла в прекрасен вид, за съжаление само до днес. Цялото унищожение се извършва от бригада общи работници без задължителната строителна табела и без никаква обезопасителна екипировка.

Грозното унищожение се случва на улицата, носеща името на автора на първия градоустройствен план на Пловдив Йосиф Шнитер. В съседство са и няколко сгради от същия период, които са отлично ремонтирани и в прекрасен вид. За съжаление настоящият собственик – или неговите проектанти – обаче нямат достатъчно знания или умения и са подходили с метода на варварите – ще разрушим, пък после – ще видим.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

2 коментари

  1. Община Пловдив – враг Номер 1 на културното наследство в града. В същия този ден ги награждават (самонаграждават) за най-добра дестинация, а те се хилят публично и самодоволно, като това да им е работата.

  2. A?

    „…неговите проектантни – обаче нямат достатъчно знания или умения…“ ???

    „…неговите проектантни – обаче нямат достатъчно знания или умения…“ ???

    „…неговите проектантни – обаче нямат достатъчно знания или умения…“ ???

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина