Пловдив хареса алтернативния и екологичен начин за придвижване

Актуално Градът Живот Зелен град Новини
SPARK

6408 километра са изминати с електрическите тротинетки на Hobo само за седем дни

Почти два месеца, откакто стъпиха в града, от SPARK виждат голям потенциал в Пловдив и отчитат сериозен потребителски интерес

Пловдив хареса алтернативния и екологичен начин за придвижване. Това сочат първите статистики на две от стъпилите в града компании са споделено пътуване- SPARK, която предлага електрически автомобили, и компанията за електрически тротинетки Hobo.

Само за първите седем дни от стартиране на услугата на Hobo приложението на българския стартъп вече е на второ място за категория travel app в България за iOS (след Booking). Потребителите на услугата са изминали цели 6408 км с електрическите тротинетки. Всяка  една от стоте тротинетки на компанията е карана средно по пет пъти дневно. Потребителите средно пътуват 18 минути, а средното разстояние, което са изминали е 3,7 километра.

„Към днешна дата можем да се похвалим с над 1000 потребители. Съвместно с общината изградихме 36 проекто-точки за поставяне на ел. скутери. Покриваме следните квартали и райони: Център, Мараша, ж.к. Младежки хълм, Кършияка, района между МОЛ Марково тепе, Медицински университет и Централна гара, Военна болница, частта от Съдийски към Аграрния университет, Каменица 1. Съвсем скоро предвиждаме разширяване на оперативната си зона. Като българска компания за нас е от първостепенно значение да изграждаме дълготрайни отношения на местно ниво и сме радостни, че успяхме да сключим ключови партньорства с водещи локални бизнеси”, подчертаха за Под тепето от Hobo.

На 17 юли ще станат точно два месеца от както SPARK започна да оперира в Пловдив. От компанията заявяват, че първоначалният интерес към услугата им до голяма степен отговаря на очакванията са да се увеличава всяка седмица.

„Пловдив е голям и модерен град с богата история. В последните години се наблюдава процес към обособяването му като сериозен хъб за големи международни компании, които откриват свои офиси и сформират екипи. В този ред на мисли сме уверени, че беше настъпил момента да предложим на жителите и гостите на града една модерна и лесна за употреба транспортна услуга, която да улеснява ежедневието им и се грижи за градската среда”, каза за Под тепето Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK Bulgaria.

При пряко сравнение между дейността на SPARK в Пловдив и София, то Пловдив все още е под оперативните показатели на София, но това е напълно нормално – все пак услугата е на софийския пазар вече четири години. От друга страна от компанията виждат голям потенциал в Пловдив и сериозен потребителски интерес.

„Налагането на нов тип услуга за мобилност, и то абсолютно различна от всички останали услуги в транспортния микс на Пловдив, със сигурност изисква време и период на адаптация. Уверени сме, че SPARK ще се превърне в част от градската култура на Пловдив и нормална част от ежедневието на града и неговите жители. Вярваме, че ползите, които SPARK носи със себе си, по естествен път ще налагат услугата все повече. А ползите са много – като за начало финансово изгодна мобилност. SPARK предоставя всички ползи от притежаването на личен автомобил, без нито един от недостатъците. На второ място е удобството да имаш кола когато пожелаеш и за колкото пожелаеш без да имаш ангажимент към автомобила в периодите когато нямаш реална нужда да го ползваш, не си ангажиран към локацията и дори модела автомобил”, допълва Стефан Спасов.

„SPARK е не просто модерна и удобна транспортна услуга. Ние адресираме някои от най-сериозните проблеми в градската среда – замърсяването на въздуха, тежкия трафик и шумовото замърсяване. Ние сме една от малкото компании в света, които залагат на 100% електрически автопарк. Електромобилите не отделят вредни емисии при движение в града, където проблема е най-сериозен. От друга страна всеки от нашите автомобили се шофира от множество хора всеки ден, а това са хора, които са предпочели да оставят личния си автомобил вкъщи или дори да не притежават такъв. На трето място електромобилите са тихи, което спомага за намаляването на общия шумов фон в града и го прави едно по-приятно място за живот”, обобщава на финал изпълнителния директор на SPARK за България.

Споделете ни във:

19 thoughts on “Пловдив хареса алтернативния и екологичен начин за придвижване

 1. До Пострадала от Колоездачка
  Браво за отзива! Споделям напълно вашите размисли по темата. Параграф 6, т. 6 от ДР от Закона за движение по пътищата сочи, че тротоарите са единствено за пешеходците. Жалко, че това не се спазва от такива индивиди като Колоездача, а те взеха да стават много. Но няма да се даваме.

 2. Г–н Колоездачо, крайно време е да се създаде движение за безопасно придвижване на пешеходците по тротоарите, защото техните права непрекъснато се погазват от такива ограничени като Вас хора. А вие като искате да си карате велосипеди и тротинетки с 35 км., го правете по селските и планински пътища. Така ние, пешеходците, ще сме спокойни.

  1. г-н пешеходецо, като не искаш да срещаш колоездачи по вело алеите и тротоарите може да хващаш къра на село, за да може ограничени хора като нас да не срещаш тъпи консерви като вас

 3. Дори за велосипедистите се изисква каска. Ако това са тротинетки, т.е. МПС, би трябвало и книжка с категория „М“ да се изисква. Ако се качи някоя баба на 80 години и катастрофира, кой ще е виновен?

 4. Подкрепям Еко иниациви ,но не на всяка цена .За тези скутери няма регулации къде се движат.Не се чуват от хора с нормален слух или зрение .Вапросът ми как се осигурява сигурността на хъра с тези увреждания?Карайки на тротоар как могат са се предпазят малки деца?Има ли изисквания за тези които наемат скутерите?Има ли проследяване кой и кога ползва скутеритеБТова е важно в случай на инцидент

  1. Нищо не подкрепям аз няколко пъти се опитахме да го пуснем,но се оказа безоспешно .Платихме си като поп таксата сигнализира ,че уж е в готовност ,за каране но така и не тръгна не ми бяхме да го спрем единия и ми източи всички пари който му бяха в картата,и още не е ясно дали е спрян.А таксата не е от малките 1,20 първоначална и по 0,25 лв/Мин.Такситата излизат по евтини .Та да ги подкрепям ли не не и не.

   1. Хич не ми се навлиза в детайли като тебе, ама на всичката крадлива обстановка в БГто на всяко равнище и всяко отношение това е от най-откровените схеми за измама, менте „услуга“ и кражба от КлептоКрацията:
    Първо снасяй, пък после ша видим дали / ИЛИ.
    Будали винаги ще се намерят, или любопитни хлапаци ще опитат по веднаж-дваж; ама да се представя такава изг7зица като НОВ ВИД масов „електро“транспорт е погрешно и е пакостно, но политкоректно

 5. Как се карат тези тротинетки по тези разбити тротоари? Сега ще е хубаво да се оправят и тротоарите. 🙏

  1. Би трябвало да не се карат по тротоярите въобще…35км/ч не е малко…то не стига.че колоездачите правят каквото си поискат на пътя – ту са участници в движението.ту са участници с пешеходците (естествено простакът не слиза от колелото)…та сега и тротинетките ще започнат да ни скачат на главите…. не.че и аз няма да ги ползвам…днес си свъкнах приложението. Но положението със спазване на правилата на движение е отчайващо особено от колоездачи.мотористи…

   1. Верно си страшно проста, колоездачите и пречели, ами пали си джапанките и карацута и бегай пак на балкана от който си слезнала, цял свят колоездачи само в България им пречат, научете се първо да карате коли после говорете кой ви пречи.

    1. Много сложният колоездач, така говори на жена си, ако въобще имаш такава и не си на ръчна както изглежда от нервите ти…ако нямаш – ходи обиждай майка си. Ограничен селянин. Из цяла Европа колоездачите спазват правила, само бай Ганьо дето не му стигнали парите за газта за голфа и се метнал на колело, смята.че всички са му длъжни. Ще си карате по алеите. Ще слизате на светофар. Ще пазите пешеходците. Ще слагате каски. Ще спазвате Закона за движение по пътищятя. Тогава ще имате право да идвате и да ми говорите за джанти и за ограничен капацитет на сивото вещество.

 6. Добре че мургавите английски студенти, да дигат потреблението на ел тротинетките…

   1. Това Е ПЛАТЕНА РЕКЛАМА разбира се, пешеходецо, кьопаво замаскирана като …“статия“.

    Ел-СКУТЕРЪТ (наричан снобски по французойски) е МПС.

    Моторно Превозно Средство с МОТОРНА ТЯГА.

    Още от таратайките на парен двигател Законът задължава МПС да се движи отделно от пенсионерките и пенсионерците – и със специфични защити като Каски, скафандри, наколенки … А доколко рекламата ша на кандардиса остава да изчакаме (кудкудякайки по интернета) ОТИ ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НАЕСЕН

    1. Пилците се броят наес… на петата есен?
     „…услугата е на софийския пазар вече четири години…“
     за които 4 години е достигнала до коя круша?

     1. Не е вярно, че в София за 4 четири години сме стигнали до кривата круша.
      Крушата, до която стигнахме си е идеално ПРАВА.
      А в Града вече навъртяхме не 6408 километра, а 6409.
      Броячът върти ли върти!
      Ура!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.