АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Папукчийски: Говорим за модернизация на Бетонния мост, не за разрушаване

Прелезите по жп линия Пловдив ще изчезнат, стана ясно от думите на шефа на НКЖИ

Генералният директор на Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски коментира съдбата на Бетонния мост по време на старта на проекта за пробива под Централна гара, който бе даден днес.

Започна се!

“Бетонният мост ще бъде демонтиран, когато бъде изграден пробива, за да не нарушим транспортната схема на града,” заяви инж. Папукчийски.

По думите му след пускането на пробива в експлоатация компанията ще предприеме мерки по разрушаването на моста, което ако се спазва графика по проекта, означава след около 4 години.

Шефът на НКЖИ и кметът призоваха пловдивчани за търпение, докато се реализира пробивът под гарата

Той е категоричен, че тук по-скоро не трябва да говорим за разрушаване, а за модернизиране на моста.

Както знаете ние с общината имаме споразумение, с което категорично НКЖИ като отговорна компания е поела ангажимента и сме дали две проектни решения за мостовата конструкция. Имаме визия. С общината, приключваме работното проектиране и след като бъде изграден пробивът под гарата, ще бъде прекъсната връзката през Бетонния мост, за да бъде рехабилитиран”, обясни шефът на държавното предприятие.

На въпрос какво се случва с идеята за отваряне на прелеза на ул. “Авксентий Велешки” за пешеходно пресичане, директорът отговори, че при скорости от 160 – 200 км в час не може да се говори за пресичане на едно ниво с влаковете.

В допълнение той съобщи, че в участъка от Пловдив до Бургас НКЖИ изгражда 29 надлезни съоръжения за пресичане, които са на местата на прелезите.

“Категорично законът не разрешава пресичане на едно ниво на жп магистрала и автомобилен път”, допълни Папукчийски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

16 коментари

 1. Не виждам никави коментари от страна на проектантите, строителите, архитектите за инжинерите чухме?
  И в крайно сметка кой поема отговорност за този обект, че всичко е наред с високия колектор, и т.н. или пак колективния орган, виновни няма. Липсва лична отговорност, кой, кой ….търси се

 2. Свалят светкавично от Първа страница (препълнена със залежали заглавия скука) тази ЩЕКОТЛИВА тема с критики от населението = ето линкове към „архив“:

  //podtepeto.com/aktualno/nkzhi-nasrochi-purva-kopka-za-probiva-pod-centralna-gara-plovdiv/

  //podtepeto.com/aktualno/shefut-na-nkzhi-i-kmetut-prizovaha-plovdivchani-za-turpenie-dokato-se-realizira-probiva-pod-garata/comment-page-1/#comment-164008

 3. Щщщ
  8 декември, 2021 в 10:37 pm
  Какво излиза, града ли ще оправяме или пропадналите железници със затихващи функции, без никаква перспектива в България?

  Общината САМО ПЛАЩА ЛИ?
  8 декември, 2021 в 10:21 pm
  Как така ЗАМът Строителство заяви, че Градът не е “страна” по договора между ТРЕЙС и ЖП и че чакаме кукловодът да окне за Първа-втора копка, а пък разноските извън границите на имота (сервитута) не били за сметка на НКЖИ.

  КОЙ ПЛАЩА, КМЕТЕ„ ПАК ЛИ АЗ? / НИЕ?
  “…Стойността на договора е е 89 028 245,95 лева без ДДС. Изпълнител е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД….”

  МАГИСТРАЛИ бяха стройна система / диря няма
  8 декември, 2021 в 10:43 pm

  Монументалната Далав… Афера с автомагистралите беше ловко измислена както Остап Бендер ни научи = да има кой да прибира бакшишите, а пък кой друг да …излежава присъдите.

  Стройна система от фирми-черупки без никой насреща.

  Знаехме за ТРЕЙС и тяхната славна репутация, но сега след като са цунали ресурс виждаме и “Зитц”- БАЛКАНТЕЛ =Дружество с Ограничена Отговорност, кис-кис…

  Ало, кмете, избърши гурелите!

  Щщщ
  8 декември, 2021 в 9:39 pm

  Тази глупост трябва да се спре! Това е лудост.Унищожиха града,за сметка на някои некадърност, които ще си напълнят гушите.Защо не потърсим мнението на независими Специалисти?

  ГРИВНА на глезена за неотклонение!
  8 декември, 2021 в 10:06 pm

  (Преди всички “разследвания” за неотклонение нека закопчаем на глезена на “депутатин” Тотев, на баскетБОЛНИЯ мозъклия Зико и на неговия послушник “арх” Ахрянов (и др.) по една елегантна електронна гривна. Да не би да се заблудят докато берат гъбки в пограничните шубраки та да попаднат в Сръбско / Дюбайско случайничко. Багажниците на напускащите юрисдикцията джипове, таксета, ТИРове, таратайки гемии и надувни лодки да се проверяват = = = опасни са не само пристигащите престъпници и избягали затворници, но и излизащите навън!)

  Анонимен
  8 декември, 2021 в 8:26 pm

  Спрете този проект, както и всички изработени от ГЕРБ. Направете сериозно проучване и се допитайте до сериозни специалисти, защото всяко нещо, което са инициирали ГЕРБаджиите не е по целесъобразност, а колко и как да откраднат. Като добавим към това и тежката им некомпетентност, трагедията е пълна.

  00
  8 декември, 2021 в 4:23 pm

  Доживяхме да видим най некадърното решение.Ще се похарчат много пари и ефектът ще е нулев.

  НЕ Е „НУЛЕВ“ ЕФЕКТ, А ОТРИЦАТЕЛЕН
  8 декември, 2021 в 4:57 pm

  Съсипването на цялата централна градска част пред (и отвъд) гарата с рампи, подпорни стени, стълбища за да слезем в чорбата на дълбоката като за трафик дупка не е “НУЛЕВ” ефект, а си е ОТРИЦАТЕЛЕН, дори катастрофален (цит.): “…най некадърното решение.Ще се похарчат много пари и ефектът ще е нулев…”

  Хич не е “нулев”. майни!

  Бетонният мост доказа с десетилетия вярна служба БЕЗ поддръжка (и хитроумно отводняване!) че лесната връзка север-юг става високо горе, НАД железницата. В 2021 ажурна решетеста стоманена структура стъпнала тук-таме даже без бетони и асфалти щеше да стане хем по-бързо, хем по-евтино, хем по-безболезнено без да прави непроходима територията.

  Жалкото плитко пешеходно тунелче до коловозите при всеки кротък дъждец замяза на . . . именно

  Лъжат от СелСъвета, че тъпият “проект” бил на НКЖИ, щом те плащат и правят САМО В ИМОТА СИ дупка = оттам за достъп до дупката, за развръзки към улиците извън границите на сервитута Градът да ПЛАЩА и да се оправя сам както ще (е, в рамките едно договорче между ТРЕЙС и НКЖИ сключено без далавера отдавна, по което бакшишите са раздадени и похарчани, та да побързаме сега, че ВЛАСТТА се сменя сякаш, а…?)

  отговорностите не са „другаде“ а в общината
  8 декември, 2021 в 6:09 pm

  Опитът за избягване от отговорност за причинената на Града пакост не е никъде “другаде” -нито в Държавата, нито в НКЖИ, нито в ТРЕЙС- а единствено и само в пловдивска Община / кмета с десетината ЗАМ-ове неуспяли поради некадърност да видят опасностите и да защитят Града срещу ЖП

 4. Пълен провал.Архитекта на ОУП заяви, че той не е съгладсн с пробива под гарата, но инжинерите много настоявали, разбира се за хонорарите.
  Какво да кажат собствениците на имотите които се вземат за пробива,
  крайно време е да се промени закона и да има равностойно обещетяване взимат ти имот обещетяват те с имот.Паричното обещетяване за цялосното очуждаване на имот е много несправедливо. Да се приеме закон който да възстанови правата на собствениците който беше предвиден по реда на отменения ЗТСУ.Действащия закон е удобен за управляващите. Дано промяната във власта да бъде по справедлива и отмени действащите ограбващи , несправедливи правила по отчуждаване. Нали е стратегишчески обект, ОС да приеме специално решение за обещетяване на собствениците ,
  взимат ти имот дават ти имот.
  Проекта е само заради хонорарите които ще попаднат в проектантите а че
  ще се образува една екобомба в центъра на града, проектантите дори не си го представят.
  Дано да има умни хора, и проумеят на какви злени вкарват пловдивчани.

  1. Коментара на Христофоров е отравен на вниманието на Председателя на ОС-Пловдив, на Кмета на Община Пловдив, към новоизбрания Омбусман на Община Пловдив, към екулозите в Пловдив и др.

 5. Как е възможно тези селски дерибеи и крадци да решават бъдещето на Пловдив без обществено обсъждане, без екпертна комисия от урбанисти и загрижени кореняци пловдивчани? Недопустимо е този проект да се осъществи! Той допълнително ще раздели града с тежък трафик минаващ точно през центъра … Ами, чукундури селски, назначени от Държавна Сигурност и жадни за кражби, ако искате да крадете обществени пари, направето го за доброто на града!. Закопайте ЖП линията от Сточна Гара до Гара Филипово и с един проект ще освободите хилщди декари градска земя, която да се ползва за алеи, вело-алеи, безпрепятствени кръстовища и т.н. Това е подхода, който ще обедини и улесни трафика в Пловдив. Ама вий … вий сте идиоти!!! Плюя ви на безхаберието!!!

 6. Пловдивчани къде сте?Ще оставите ли любимия ви град да бъде обезобразен и за сметка на това някой за заграби милиони.Какво значи мостът да бъде демонтиран,та той е монолитна стоманобетонова конструкция,която не може да се демонтира.Демонтж значи СЪБАРЯНЕ и то завинаги.Авомобилното движение ще се затрудни,бул.ВАприлов не може да поеме автомобилното натоварване.Това значи юмрукът да дойде още по навътре в града.Очаква ни тотален хаос,който няма да може да се преодолее.И тогава Папукчийски ще предложи нови пробиви,вероятно под автогара Родопи,може би и хотел Тримонциум,площад съединение,панаира,понеделник пазара.Това подготовка за изграждане на МЕТРО в Пловдив ли е?!

  1. Е и? Ще направят по-модерна конструкция и то СЛЕД 4 ГОДИНИ!!! Какво си разхленчил? Изобщо не харесвам т.н. „Зико“, но в случая се решават големи проблеми на града.

    1. Защо мислиш, че няма да е полезно свързването на двете части на града с подлез под гарата? Трите връзки, които имаме в момента не стигат. Какво смяташ, че е по-добър вариант? Доколкото разбирам, ти си с голям опит в урбанистиката.

     1. УРБАНИСТИКАТА им беше кристално ясна на нашите деди когато дигнаха ЖП Станцията ДАЛЕЧ ИЗВЪН ГРАДА да не им се пречка!

      С файтони се е пътувало до Станцията по прашната улица Станционна с тютюневите фабрики; все оже има старци, които са се возили на Файтон!

      Ако ми разбираш Намека, БудалаМайноСтара, полувисшият РабФаковец с кокал между ушите (само му виж Мордата!) вместо да съсипва Центъра на ЖИВ Град трябваше да го заобиколи отдалеко из царевиците със ДядоЙоцовите релси.

      БаскетБОЛНИЯТ мозъклия и десетината му ЗАМове, също както предишният ИМПЕРИАЛист НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ УГЛАВНА затова, че не защитиха интересите на Града и гражданството срещу железничарската АГРЕСИЯ.

 7. Трейс груп също така модернизираха и един пътен участък до Своге, к дето заради модернизацията им загинаха десетки хора! Ама той Чорапа тъп и е забравил та им дава и пловдивски пътища да модернизират!

 8. Тоя Папук ще загроби Пловдив завинаги, проект за копане 5 години ,което означава поне 15 ,градът ще се затапи тотално , а в тоя подлез като се напълни с вода ще си направите басейнче, и тва само за да се усвоят едни милиарди чрез фирмите на Папукчиски!

 9. Този не знае какво говори.Бетоновия мост да не е посмял да го пипне.НКЖИ гледа да си свърши работата и да прибере милионите.В България жп транспорта скоро ще умре.
  С този глупав пробив под гарата ще се нанесат огромни беди на града и гражданите.Сега определени хора искат да си получат парите и нищо друго не ги интересува.

  1. Напълно съм съгласен с Вас! Не им увират главите на пловдивските големци! Надлез на две или три нива е много по добро и екологично решение и ще се осъществи по-бързо и по-евтино!

   1. Бойчев е прав че ПРЕМОСТВАНЕ е технически и икономически практичното свързване север-юг, само че Далаверите са по-изгодни със изкопи (за АВТОМАГИСТРАЛИ да сте чували, дето кой пие / лой плаща…)

    Две-три нива едвали (Бетонният честно и почтено прослужи десетилетия без поддръжка на ЕДНО ниво) но „половин“ ниво над ажурните решетести без бетон и без асфалт ленти като за пешеходци е лесно да се устрои.

    Абсурдно са озаглавили чертежите „Проект Пловдив“ понеже е АНТИ-ПЛОВДИВ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина