Окончателно: Шефът на III РУ Самуил Хаджиев остава в ареста

Актуално Новини Темида
Самуил Хаджиев остава в ареста

Апелативният съд в Пловдив потвърди мерките за неотклонение и на останалите трима – полицая Атанас Качаков и двамата цивилни Данаил Димитров и Симеон Иванов

Състав на Апелативният съд в Пловдив, след тайно свое заседание остави в ареста началника на Трето районно управление на полицията Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и другите двама задържани цивилни Данаил Димитров и Симеон Иванов.

Магистратите сметнаха протеста и жалбите на определените им мерки за неоснователни потвърдиха решението на Окръжен съд от миналата седмица като правилно и законосъобразно.

Съдът заяви още, че има наличие за обосновано предположение за авторство за всяко от повдигнатите им обвинения, с изключение на обвинението срещу Хаджиев и Качаков относно приготовлението да придобият около 500 кг. марихуана.

Ето и подробности от решението на съда:

На началника на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив С. Х. са повдигнати три обвинения, а междувременно прокуратурата е повдигнала и четвърто.

Първо, за това, че заедно с полицая А. К. в съучастие, са извършили действия по приготовление да придобият около 500 кг. марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение, като двамата обвиняеми са се възползвали от служебното си положение. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Второ, С. Х. е обвинен за това, че е склонил длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като са извършени действия по разследването  – претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и образуване на досъдебно производство, без да са налице законови основания за това. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Трето, срещу С. Х. е повдигнато  обвинение за това, че в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона, за което НК предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 500 до 3 000 лв.  

Четвърто, за това, че С.Х. като началник на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив, е спомогнал на И. Д. да бъде осуетено наказателно преследване спрямо него, тъй като И. Д. е обвинен в причиняване на тежко пътнотранспортно произшествие с трима загинали. С.Х. е обвинен в това, че взел и укрил флаш памет с  видеозаписи от видеокамери, заснели катастрофата и те не са били приобщени към доказателствата по делото.

На полицейския служител от Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив А. К. и двамата му съучастници Д. Д. и С. И. са повдигнати обвинения  за отвличане и проявена особена жестокост към отвлеченото лице, за което престъпление се предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор и конфискация.

На С. И. е повдигнато и второ обвинение за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана, за което престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 20 000лв.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните доказателства до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на всеки един от обвиняемите към деянията, в които са обвинени, с изключение на обвинението срещу С. Х. и А. К.  относно приготовлението да придобият около 500 кг. марихуана.

Съдът прие, че и за четиримата обвиняеми е налице опасност да извършат престъпление и да се укрият при по-леки мерки за неотклонение.

По време на пледоариите в съда се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ по искане на С. Х., който изпитвал силни болки.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Припомняме, че заседанието започна в 10 часа днес като защитата на обвиняемите поиска медиите да присъстват на процеса, а представителите на държавното обвинениие – не.

Самуил Хаджиев се появи в съда, въпреки че се води на лечение в УМБАЛ “Св. Георги” (СНИМКИ и ВИДЕО) , а буквално минути преди заседанието стана ясно, че има ново обвинение за началника на Трето районно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.