Окончателно: Д-р Борис Кузманов е невинен

Актуално Новини Темида

Съдебен прецедент: След 13-годишна сага делото за „лекарска грешка“ приключи с девета оправдателна присъда

Срещу племенникът на бившата първа дама Антонина Стоянова и д-р Христо Кунчев имаше повдигнати обвинения за причиняване на смърт по незнание или немарливо изпълнение на професионално задължение

Защитникът му адв. Левашки: Найдълго продължилото наказателно дело в кариерата ми 

След 13-годишна съдебна сага делото за „лекарска грешка“ срещу Д-р Борис Кузманов приключи отново той бе оправдан. Днес Върховен съд излезе с окончателно решение по казуса. Процесът вървя при изключителен обществен интерес, тъй като д-р Кузманов е племеник на бившата първа дама Антонина Стоянова и син на бившия ректор на Аграрния университет в Пловдив проф. Йорданка Кузманова.

Това е девета оправдателна присъда за него и колегата му д-р Христо Кунчев, които бяха с повдигнати обвинения за причиняване на смърт по незнание или немарливо изпълнение на професионално задължение.

Двамата бяха обвинени за това, че са причинили смъртта на 77-годишната Елена Венкова. Жената получила перитонит след гинекологична операция в клиника Торакс и починала. Ищците твърдяха, че тя не била наблюдавана непрекъснато след операцията, както и, че не е било взето навреме решение за оперативното ѝ лечение.

Припомняме, че интервенцията бе направена на 18 септември 2009 г. След излизане от упойка Венкова получила силни болки. Д-р Кузманов й направил ехограф и установил, че има течност в корема. На мъжа на болната обяснил, че е промивка. При нощната смяна, която поел д-р Кунчев, болките на Елена нараснали и той назначил лекарства за стимулиране на перисталтиката. На сутринта Кузманов и Кунчев установили, че пациентката е направила перитонит. Оперирали жената, видели, че матката е пробита от предната интервенция и я отстранили. На 3-ия ден възрастната жена починала, се разказваше в съдебната зала.

„Делото мина три гледания на ниво Окръжен съд, три на Апелативен и три на Върховен. Днес, след 13 години, бе сложен край на най-дълго продължилото наказателно дело в кариерата ми. Върховният касационен съд оправда и двамата подсъдими“, коментира адв. Стефан Левашки, който пое защитата на Кузманов.

Припомняме, че през лятото на 2019-а д-р Борис Кузманов бе арестуван за притежание на наркотици в Пловдив, след като автомобилът на акушер-гинеколога бе спрян за проверка от полицаи. В колата униформените намерили различни видове дрога, включително 10 топчета хероин.  Също така 2011-а, две години след смъртта на пациентката, д-р Кузманов бе заловен с 11 грама хероин, отивайки на работа в клиника. Тогава му бяха повдигнати обвинения за притежание на наркотици, но бе освободен под парична гаранция. Пред съда той заяви, че е посегнал към забранените субстанции след преживяната драма с починалата пациентка.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Окончателно: Д-р Борис Кузманов е невинен

  1. Мръсна лекарска паплач,ненаситна за пари,ненаяла се недоучена сган,жадни за пари,нагли,мръсни,сребролюбци

  2. Има пари и е платил,ще го оневинят мръсна папрат лекарска лакома ненаситен ненаяждаща се

  3. Ха,ха!Някой да ми каже има ли осъден лекар причинил смърт?
    Ами нали експертизи се правят от негови колеги -лекари.Народът е казал: Гарван гарвану око не вади.
    А и лекарите могат да плащат добре където трябва и колкото трябва.Бог да ни пази от лекарите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.