АктуалноГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовини

Около 2000 гласа стигат за общински съветник в Пловдив

2019 гласа. Толкова събра партия ВОЛЯ на последните местни избори – по съвпадение точно през 2019 година – която излъчи и един общински съветник в местния парламент на Пловдив. Това беше Стефан Аксиев, който водеше листата на партията. Интересно е, че той събра едва 111 лични гласа от преференции, докато третият в листата Станимир Илийков имаше 274 преференции и общо 13%, което е над границата от 7% за разместване в листите. Но правилата са такива, че първото партийно място е запазено.

Тази цифра е показателна, че около 2000 гласа са достатъчни за влизане в Общински съвет при тогавашните малко под 40% активност и 113 500 гласували. Ситуацията едва ли ще е коренно различна за сегашния вот.

Въпросът е важен, тъй като, ако за кметския вот реалните кандидати с шанс за избор и достигане до балотаж са не повече от 3-4, то общинският съвет може да е много по-шарен.

През 2019 година с 2205 гласа коалиция „Ние, гражданите“ излъчи един от най-активните общински съветници Георги Величков. Един съветник влезе и от ДПС – Али Байрам, а партията получи 2 250 гласа.

Оттам разликата с останалите партии беше сериозна, поне що се отнася до репрезентацията в зала. 4 общински съветника излъчи „Демократична България“ с 6 650 гласа. В обединение с „Продължаваме промяната“, коалицията тази година дава заявка за много по-силно присъствие в местната власт.

Интересно би било и как ще окрупни вот обединението „Съединени за Пловдив“. Макар и под малко по-различен формат, тогавашната структура, обединена около Славчо Атанасов събра 9 844 глас. Тази година в „Съединени за Пловдив“ са също „Кауза Пловдив“ на зам.-кмета Георги Титюков, събрали тогава 8 767 гласа, земеделският съюз „Ал. Стамболийски“ с 8501 гласа и споменатата вече ВОЛЯ с 2019 гласа. Общо този разнообразен екип от партии – в които има и други, непредставени в досегашния местен парламент – събира 16 общински съветника. Как това ще се отрази в сегашния вот предстои да разберем.

Интересно е, че „Съюз за Пловдив“, събрали малко над 9000 гласа на вота преди 4 години и представени от петима съветника, се отказаха от кандидатури за местния парламент. В идентичен формат ще се явят двете най-големи сили тогава – ГЕРБ-СДС, събрали 17 съветника и БСП със 7.

Със сигурност новият Общински съвет ще изглежда по коренно различен начин, но е интересно колко местни или по-малки партии ще преминат бариерата от 2000 души за влизане в местния парламент.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина