Очаква ли се скок в цената на българските картофи?

Актуално Новини

Производителите: Парите, които бяхме приготвили за отглеждането на 1 декар картофи, не стигнаха да си платим нафтата, енергетиката и надницата на хората, за да не избягат

В момента на борсата един тон картофи за преработка е 260 долара

Цената на българските картофи се определя от цената на вносните, заяви Славко Червенков, производител от самоковското село Поповяне, пред NOVA.

По думите му, независимо, че сме в една структура – Европейския съюз, държави като Гърция или Франция получава много повече подпомагания.

„В момента на борсата един тон картофи за преработка е 260 долара. Това е електроенергия, това са много разходи. В момента сме сложили „в земята” между 700-800 лева.“

Според него проблемът при тях е повече политически, отколкото икономически.

Цената на картофите, ако я определяме ние, би трябвало да бъде поне двойна, коментира Теодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

„Парите, които бяхме приготвили за отглеждането на 1 декар картофи, не стигнаха да си платим нафтата, енергетиката и надницата на хората, за да не избягат“, каза още той.

И допълни, че високите субсидии, които получават производителите в Гърция, Германия, Франция, Белгия и Полша, ще свалят цените на картофите у нас и така родни производители може да фалират.

Според производителите субсидиите от Европейския съюз са различни към всички държави, което не е справедливо.

Споделете ни във:

1 thought on “Очаква ли се скок в цената на българските картофи?

  1. Ще ядем европейски картофи, като не можете да ни предложите по– ниска цена. Те са по–качествени и не се налага да изхвърляме голяма част при готвенето им. Семената са холандски и е мит, че отгледаните тук са български. Другото е само печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.