Актуално

Общественият живот на пловдивските футболни клубове преди 100 години

Футболните клубове трудно се възприемат като някакви обществено полезни организации през 21 век

Теодор Караколев

Футболните клубове трудно се възприемат като някакви обществено полезни организации през 21 век. Когато мнозинството от тях се създават преди около 100 години ситуацията е съвсем различна. Всъщност историята на футбола преди 1944 година е малко известна, а на живота извън резултатите на футболния терен се обръща малко внимание, към което ще ви насочим в следващите редове. Почти всяка история, която откриете днес в интернет на даден футболен клуб, ще включва неговото създаване, членове, избор на устави най-вече различните спортни резултати през годините на неговото съществуване. Животът им обаче далеч не се изчерпва само с това – след рестарта на футболното първенство след зимната почивка, ще ви припомним тяхното начално съществуване.

Спортният живот в страната започва още от първите години след Освобождението. Създават се различни дружества, в които се развиват физическите умения на момчета от всякаква възраст. В края на 19 век започва и активното туристическо движение, създават се туристически дружества в цялата страна, провеждат се национални събори. Туристическите и юнашките дружества гостуват на свои приятели в съседни държави. Всички тези организации са тясно свързани с обществения живот – освен да поддържат добро физическо състояние на младежите, което се ползва за военно-патриотична цел, те организират и поредици акции за опознаване на културното или природно богатство, различни дарителски или доброволчески акции и др.

В такъв контекст се появяват и футболните клубове в страната. Много преди да се формират и разработят професионалните тактически схеми, по които ще играят футболните отбори, преди да се оформи фенската култура на трибуните с песни, знамена и хореография, коренът, от който израстват футболните клубове е именно този. Това са спортни организации, които обединяват гражданите не просто в общо спортуване, но и за участие в обществения живот под всякакви полезни за всички форми.

Показателни са самите имена, които днес понякога са обект на полемика – може ли футболен клуб да носи име на национален герой?

Всичко по темата може да научите в КАПАНА.БГ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина