Няма данни заразата в Пловдив да е тръгнала от лекар, който е бил на почивка в Италия

Актуално Градът Новини ПУЛС

Д-р Манчева: И двата случая са установени благодарение на самоконтрола на самите колеги

Каназирева: Още преди да бъде въведено извънредното положение всяка една болница е приела вътрешни правила за контрол

Има контрол в държавните и частните болници на територията на Пловдив и региона, заявиха категорично от Областният кризисен щаб по повод появилата се информация, че заразата с коронавирус в града под тепетата е причинена от лекари, които са се завърнали от ваканция зад граница.

„Нямам данни да е тръгнало от лекар, който е бил в Италия, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева.

Тя уточни, че ще изиска допълнителна информация по случая и добави, че и в момента

продължава  обследване на епидемиологичните специалисти в Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“, от където е единия нов случай на заразена медицинска сестра.

„Там в момента има екип на противоепидемиологичен контрол, който работи за установяване на контаките“, уточни д-р Манчева.

Директорът на РЗИ бе категорична, че контролът е добър.

„Ако визирате епидемиологичния контрол, то от един месец цялото РЗИ работи в тази посока. Няма как да сме навсякъде, ние само оказваме съдействие на колегите. УМБАЛ Пълмед го доказва и Свети Георги сега ще го докаже.“

По думите на областният управител Дани Каназирева още преди да бъде въведено извънредното положение всяка една болница е приела вътрешни правила за контрол, директорите им пък са ги предоставили на Щаба и следят за спазването им.

Според д-р Танчева и при двата случая на заразени медици в Пловдив, ситуацията е установена, благодарение на самоконтрола на самите колеги.

„При най-малката симптоматика те веднъж проявяват самоконтрол и втори път самосъзнание, изолират се и докладват, за да опазят колегите си. Всеки пази колегите и себе си.“

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.