Нов скоростен път ще свързва Пловдив и Смолян

Актуално Власт Градът Новини

Министър Караджов: Градът наистина е ощетен за Околовръстното

Той призова Общината да ускори ПУП-а за участъка от Асеновградско шосе към Скобелева майка    

Целта ни е до края на мандата да изведем транзитния трафик от Пловдив. Това заяви пред представители на „Бизнеса за Пловдив“ министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, по време на преговорите между протестиращите от строителния и транспортния бранш на среща в Областна администрация.

Протестът на пл. „Никола Мушанов“ бе срещу върнатите 12 решения на Общински съвет за изменения на ПУП-ове. От бранша заявиха, че това спира развитието на града и им връзва ръцете да работят. Казусът може да си припомните ТУК.

Изцяло нов скоростен път между Пловдив и Смолян ще бъде изграден в рамките на 3-4 години. Това заяви в Пловдив регионалният министър Гроздан Карджов. По думите му сегашното трасе отдавна е изчерпало своята пътна пропускливост и няма възможност за разширяване. Очаква се пътят да бъде изграден в рамките на 3-4 години.

Министър Караджов съобщи, че на работна среща снощи е възложил на АПИ да проучи въпроса за изцяло нов път Пловдив-Смолят, тъй като в тази дестинация трафикът ще расте многократно и заради граничните пунктове към Гърция.

По думите му, трасето трябва да е скоростно, с четири ленти – по две в посока, да не минава през дефилето, за да няма много завои, както и да е с джобове, за да може да се спира по него.

„В момента експертите в МРРБ гледат какви са възможностите за трасетата, като до няколко месеца ще дадат вариантите. Те ще бъдат поне три„, уточни той.

Гроздан Караджов заяви, че според него градът е ощетен откъм Околовръстния път. Той призова община Пловдив да помогне за ПУП-а в участъка от Асеновградско шосе към Скобелева майка. Там процедурата е проведена, има избран изпълните и се изчаква именно подробния устройствен план.

На журналистически въпрос относно Южната тангента, вицепремиерът призна, че в момента няма информация за етапите.

Специално за Южната дъга към Пазарджишко шосе нямам актуална информация, но съм поел ангажимента да се информирам още днес и да изпратя имейл на областния управител и на Сдружението “Бизнесът за Пловдив“, защото градът наистина е ощетен и трябва да направим всичко възможно да стане реално това удвояване, и то на целия Околовръстен път“, каза още министърът.

Както ви съобщихме по-рано Строителите, областният управител и Министерството се разбраха (ВИДЕО)  и протестът бе прекратен.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.