АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

НКЖИ и общината заедно ще търсят пари за преизграждането на бетонния мост

Техническият проект за пробива под гарата и ново мостово съоръжение ще бъде внесен в общината на 10 май, предстои публично обсъждане

Първата копка на мащабния проект ще е юни или юли

От лятото Пловдив влиза в транспортен хаос. Техническият проекти за пробива под Централна гара и идейният за ново съоръжение на мястото на бетонния мост ще бъдат внесени в общината след броени дни, след което предстои издаване на строително разрешение. Мащабният проект ще бъде обсъден публично, като се очаква първата му копка да е през юни или юли. Това се разбра на днешното заседание на Общински съвет, в рамките на което се прие изготвено допълнително споразумение между Община Пловдив и ДП НКЖИ, с което двете страни се ангажират да търсят финансиране за изграждане на нова пътна връзка на съществуващия бетонен мост, който ще бъде бутнат в средата или края на 2022г. До 2023г. проектът трябва да приключи в цялост, но голямата неизвестна е именно бъдещето на връзката „бетонен мост”. Реши се НКЖИ да се ангажира с финансиране на частта от новото съоръжение в рамките на сервитута на националната компания. Общината пък ще трябва да търси финансови инструменти за инвестицията в подходите, които попадат в нейна собственост. Съветниците приеха общината и НКЖИ да имат солидарна финансова отговорност за реализирането на нова пътна връзка на мястото на бетонния мост.

„Ние настояваме да има нов мост с други параметри. Ни можем да променим този проект, но ще направим всичко възможно да запазим пътната връзка”, подчерта кметът Здравко Димитров.

Основният въпрос, който възникна в рамките на дебата в пленарната зала, бе дали първо ще се реализира пробивът под гарата и тогава ще бъде бутнат бетонния мост, или обратно- първо ще се изгради ново съоръжение на мястото на старото, а после ще се реализира подлеза под Централна гара.

Иван Бакалски от НКЖИ информира съветниците, че е готов идейния проект за целия възел. „Ако успеем да убедим Европейската комисия, че можем да се справим, ще кандидатстваме за финансиране и за бетонния мост. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да вземем разрешение за строеж. Предлагаме да кандидатстваме заедно с общината за финансиране на съоръжението. Възложили сме на изпълнителя на проекта да изготви идеен технически проект за реконструкцията на бетонния мост. На 10 май ще внесем целият технически проект за пробива и идейното решение за бетонния мост. Той ще бъде доразвит. Заедно трябва да намерим необходимите средства, за да построим съоръжението. Планът е бетонният мост да се построи, след като бъде завършен пробивът. Дали ще стане така, не мога да гарантирам, но плановете са такива. Трябва да имаме търпение. Ще се постараем затрудненията да бъдат минимизирани”, обясни пред съветниците Иван Бакалски.

Той даде да се разбере, че се допуска по време на строителството да се случат промени в плановете и подчерта, че в този проект всички трябва да бъдат гъвкави. Като уточни, че щом бъде пуснато движението по новия подлез под гарата, бетонния мост пада. Очаква се това да се случи най-късно в края на 2022г.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина