Не е ясно как ще гласуват карантинираните в предстоящите парламентарни избори

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Ще мерят температурата на избирателите още на входа

Все още не е изяснен въпросът как карантинираните ще могат да гласуват в предстоящите парламентарни избори. Това заяви днес председателят на Районната избирателна комисия Илиян Иванов. Работата на подвижните секции засега е уточнена само за хората с увреждания, които заявят желание да упражнят правото си на вот. Кой и как ще посещава карантинираните в рамките на изборния ден, тепърва ще се уточнява.

Ясни са обаче указанията на здравния министър за мерките, които трябва да бъдат прилагани в изборните помещения. Задължителни са дистанцията от метър и половина, маските и системната дезинфекция на всичко- от урната, до химикалите. На входа на всяко училище или друга сграда ще се измерва температурата на избирателите. За тези, които нямат маски, ще им бъдат осигурявани такива още на входа.

„Апелираме към разбиране от страна на всички. Гарантираме честни, почтени и прозрачни избори”, каза председателят на 16 РИК Илиян Иванов.

Д-р Аргир Аргиров от РЗИ съобщи, че първата игла Пфайзер за членовете на секционните избирателни комисии ще бъде поставена в края на следващата седмица. Целта е до 4 април те да бъдат повторно имунизирани. 4051 са членовете на общо 459-те секционни комисии в Пловдив. Всички те, ако желаят, ще бъдат ваксинирани с препарата на Пфайзер, който е запазен за целта в РЗИ- Пловдив.

Към момента 8 от 19-те члена на Районната избирателна комисия са се ваксинирали.

„ Кабинетите могат да ваксинират между 12 и 15 души на час. 4-5 дни ще отнеме имунизирането на членовете на комисиите. Ще отнеме време, каквито и графици да правим. Опашки и чакане ще има”, предупреди д-р Аргиров.

Както стана ясно по-рано през деня, в изборния ден 16 и 17 РИК ще ползват по две палати в панаира. „Ще осигурим дистанция. Там, където ще приемаме протоколите за обработка, ще бъдат допускани около 60 човека, за да няма струпване. Извозването на бюлетините ще става в автобуси, през седалка. Ще има коридори за влизащи и излизащи, за да няма смесване на потоците”, обясни Илиян Иванов. Той подчерта, че не би трябвало да има забавяне в обработването на протоколите.

Заради епидемичната обстановка са предвидени много по-високи възнаграждения за хората, които ще участват пряко в изборния процес на 4 април. Председателите на комисии ще получават по 105 лв., зам.-председателите и секретарят – по 95 лв., а членовете – по 80 лв. Към тази сума е предвидена 50 процента доплащане заради работа в извънредната епидемична обстановка. Към това се прибавя и допълнително възнаграждение от 15 до 30 лева за подреждане на помещението и работа в секции с машинно гласуване.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.