Не достигат още само 150 хил. лева за завършването на преустройството на Центъра за работа с деца в бившия дом Рада Киркович

Актуално

Фондация „За нашите деца“ набира средствата с кампания

Пълноценно детство днес в името на светло бъдеще утре

През последните години, визията на Пловдив се променя с бързи и стабилни темпове, превръщайки го във все по-приветливо място както за жителите, така и за посетителите. Той е предпочитана туристическа дестинация и за българи, търсещи отдих и настроение в малките централни улички, така и за туристи, които грабят с пълни шепи от онази радост и спокойствие, с което ги зарежда преживяното там.

Пловдив е доказал своята важност, като исторически и културен център, но носи в себе си и нещо много повече – отговорност и визия за бъдещето. Това е първият град в България, в който отваря врати дом за деца, лишени от родителска грижа. Годината е 1878 г., а наименованието му – „Рада Киркович“. Това е мястото, на което в продължение на повече от век се отглеждат и възпитават деца и юноши, лишени от родителска грижа. Дом, създаден и издържан с доброволните дарения на родолюбиви българи, за които децата са най-голямата ценност.

Макар и толкова отдавна, градът поставя фокус върху грижата за децата, които растат без семейство, и отваря темата за тяхното бъдеще, като част от дискусия, която продължава и до днес. Това е и основната линия, по която приоритетите на Пловдив се преплитат с тези на фондация „За нашите деца“. Тя работи в Пловдив още от 1994 г. и е сред първите, които предоставя социални услуги, насочени към децата в риск. Дейността ѝ включва спешни хуманитарни програми и подпомагането на семейства в риск в общността.

Тези нейни стремежи намират все по-устойчиво място и в гражданския диалог по темата, но и водят до преосмислянето на концепцията за институционализираната детска грижа и допринасят за поетапното затваряне както на първото сиропиталище у нас, така и на редица други домове, разположени в цялата страна.

Община Пловдив прави още една много важна и отговорна стъпка, която за пореден път утвърждава социалната ангажираност на града. В духа на модернизацията на града и мисленето, тя предоставя на фондация „За нашите деца“ два стажа от сградата, в която доскоро се помещава домът „Рада Киркович“. Те ще бъдат преобразени в съвременен Комплекс за ранно детско развитие, който ще отвори врати съвсем скоро. Строително-ремонтните дейности вече са в ход, благодарение на финансови и материални средства, дарени от дългогодишни съмишленици на организацията в региона, които припознават каузата, като своя, и гледат напред, към едно по-светло бъдеще.

В него, екипите на Фондацията ще обединят усилия със специалисти от здравния, образователния и социалния сектор. Комплексът ще предоставя всички необходими услуги за децата и семействата, на които оказва подкрепа, под покрива на един емблематичен паметник на културата. Тъкмо в името на тази цел градът отправя апел към вас, като част от една сплотена и съпричастна общност. Не достигат още само 150 хил. лева за завършването на преустройството. Те са необходими, за да се осъществи една мечта на Фондацията, която ще сбъдне още много други съвсем скоро. Защото за децата и семействата, нуждаещи се от подкрепа, е ценен всеки един ден. Защото „утре“ може да е прекалено късно.

Нека заедно направим пролетта на 2021 г. по-добра! Помогнете сега, бъдете част от промяната!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.