Настояват за премахване на служебните паркинги на институциите от центъра на Пловдив

Актуално Власт Градът Новини
Под Тепето

Гражданският комитетът за чист въздух иска същевременно се открият буферни зони за паркиране, възстановяване на измервателната станция за ФПЧ на Баня Старинна и линии на градския транспорт до индустриалните зони

Община Пловдив съвсем скоро щяла да създаде Обществен съвет за качеството на въздуха

Гражданският комитет, който беше учреден, за да съдейства и следи за изпълнението на решението на Върховния касационен съд (ВКС) за подобряване качеството на атмосферния въздух в Пловдив се срещна с кмета на града Здравко Димитров.

Трети месец управата на града не представя план за изпълнение на решението на ВКС за чистия въздух

От комитета настояват за възстановяване на измервателната станция до „Баня Старинна“, за разкриване на линии на градския транспорт до индустриалните зони и логистичните паркове до Околовръстно шосе и създаване на училищни автобуси. В писмото се иска да бъдат премахнат безплатните паркинги за служители на институциите в центъра на града, като същевременно се открият буферни зони за паркиране. Предлага се също в дните с повишена концентрация на фини прахови частици да се пътува безплатно или с намалена цена на билета в градския транспорт.

В разговора участваха председателят на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ Атанас Рогачев, адв. Михаил Екимджиев, инж. Любозар Фратев,  арх. Петкана Бакалова и Ласка Ненова от Сдружение „БГ Бъди активен“. От страна на общината участваха също зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов и зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

Граждани на Пловдив: Искаме чист въздух, искаме здраве

Адв. Екимджиев представи гражданската инициатива и нейната основна цел да се предприемат ефективни действия от местната власт за опазване на околната среда за достигане допустимите нива на фини прахови частици в атмосферния въздух на града.

Сред предлаганите краткосрочни мерки са подобряване на организацията на движение, за да се избегнат задръствания, както и по- ефективно машинно метене и миене на улиците. От комитета ще правят мониторинг на въздуха и ще информират обществеността.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че целите на Гражданския комитет в голяма степен съвпадат с програмата на общината за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Той подчерта, че икономическото развитие на региона, изпреварва възможностите на общината да отговори с необходимостта от нова инфраструктура, с образователни, здравни и социални услуги.

“Общината обаче прави всичко възможно да привлича средства и да финансира най-важните проекти за града, от които зависи разтоварването на трафика,” увери градоначалникът.

Той бе категоричен, че мерките за подобряване качеството на въздуха трябва да бъдат комплексни и приоритетно засягат направленията транспорт и екология.

Кметът заяви, че Община Пловдив вече има готов проект за създаване на общинско дружество за модерен екологичен градски транспорт, което през следващия програмен период да кандидатства за средства по програмите на Европейския съюз за закупуването на 20 електрически автобуса. Целта е след 2-3 години общинското дружество да поеме две нови  градски линии, които основно поемат учениците, студентите и работещите в индустриалните зони,  а в последствие да обслужва и други линии.

Зам.-кметът по транспрот Тодор Чонов допълни, че общината вече е направила анализ за ползите и рисковете при създаването на общински превозвач. Предвижда се също изграждане на автобусно депо, надграждане на Системата за управление на трафика, изграждане на зарядна инфраструктура и надграждане на системата за електронно таксуване на пътниците в градския транспорт.

По време на срещата зам.-кметът по екология Анести Тимчев представи част от проектите, които в момента подготвя общинската администрация в неговия ресор. Той припомни, че най-големият замърсител на въздуха се явява битовото горене на дърва и въглища, което съставлява над 60%  от вредните емисии. В момента общината изпълнява проект за подмяна на старите уреди за отопление с екологични алтернативи и в същото време се готви за неговото надграждане, защото по линия на ЕС са предвидени сериозни средства през новия програмен период. Друга важна мярка за подобряване качеството на въздуха е и въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив като в момента се разработва методика за намаляване на ФПЧ10 от автомобилния трафик и битовото отопление на твърдо гориво.

Развитието на зелената система също е сред приоритетните проекти на Община Пловдив. Най-големият от тях е за река Марица със зони за отдих и спорт край нея с минимална намеса в коритото. Предвижда се също проектиране на нови и обновяване на съществуващите градски паркове и облагородяване на тепетата.

Благодарение на отпуснатия заем от 10 млн. лв. започва модернизиране на базата и техниката на двете общински предприятия „Чистота“ и „Паркове и градини“. Ще бъдат закупени нови електрически машини за  сметоизвозване, сметопочистване и поддържане на зелената система, които ще отговарят на всички екологични стандарти и да обслужват почистването на града. Новата техника ще механизира почистването в града като ще намали ръчното метене, което също създава предпоставки за запрашаване на въздуха.

Община Пловдив съвсем скоро ще създаде Обществен съвет за качеството на въздуха като в него ще бъдат поканени за участие представители на неправителствени и обществени организации, съобщи още Здравко Димитров. Той подчерта, че е важно действията на общината за по-чист въздух да бъдат подкрепени с активни действия от страна на гражданското общество.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Споделете ни във:

5 thoughts on “Настояват за премахване на служебните паркинги на институциите от центъра на Пловдив

  1. Най- добре е институциите и служителите в тях да се съкратят драстично. И без това никва не могат да я свършат…

  2. Въпроси:Защо унищожавате тролеите! Защо не търсете отговорност за хауса в транспорта и не санкционирате фирмите за не изпълнените кутсове!, ащо след като ежедневно не си ипъняват разсписанието и дължат стотици хиляди от глоби не им прекратите догиворите! Защо продъжавате да им плашате дотации слез като фи предсравят всеки месец фалшиви справки! Защоооо мълчите и се правите на малоумници!

  3. Прокуратура над 100паркоместа
    Съдии над 80 паркоместа,всички безплатни в супер центъра.
    ЗАЩОООО???Тази привилегия??

  4. Служебните паркинги са задължителни по закон и трябва да обслужват и грабданите. Тъй като обикновено се спестяват, Властта си затваря цели улици за собствени нужди. Полицията е особено усърдна в това. А борбата за чист въздух в Пловдив се изразява предимно в премахване на паркоместа и стесняване на уличните платна. И тъй като колите се множат заедно с пришълците, накрая имаме задръствания и обикаляне в напразно търсене къде да се спре. Така въздухът се замърсява още повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.