Нашият дан за Базиликата

Актуално Градът Култура Новини

Вижте и видеоразходката, която заснехме за вас

Точно днес с удовлетворение искаме да споделим с вас няколко кадъра от удоволствието да помогнем за съхранението на световното културно наследство в любимия ни град.

Епископската базилика прие първите си посетители (ГАЛЕРИЯ)

От самото начало на проекта за експониране на Епископската базилика на Филипопол екипът на Под тепето е бил десетина пъти на обекта да доброволства.

С искрена благодарност към хората, които съхраниха тези уникални артефати за поколенията, днес ние открихме и своите лица сред общ кадър на доброволци на терена. /сниката на корицата/

А по време на петъчната обиколка, организирана за медиите в Голямата базилика, нашият репортер Таня Грозданова откри мястото, където през юни 2019-а екипът ни натовари и изнесе няколко кубика пясък, за да се разкрие отдолу тази уникална красота.

Ето и видеоразходката, която заснехме за вас:

Ето и признанието от екипа на доц. Елена Кантарева, публикувано на страницата Епископска базилика на Филипопол / Bishop’s Basilica of Philippopolis:

„Поглеждаме в миналото, защото то сътвори настоящето. И трябва да го ценим.
Епископската базилика винаги е била, е и ще бъде общ проект, който хората градят с постоянство рамо до рамо, ръка за ръка, #заедно.
През 2016 г.Община Пловдив – Municipality of Plovdiv затвори градската улица, която минаваше над северната част на Базиликата, за да позволи цялостното археологическо проучване и съвременна социализация на паметника.
Разкопките дадоха възможност на стотици желаещи от страната и чужбина да се почувстват археолози за ден. Под постоянно професионално наблюдение и ръководство ученици, студенти и професионалисти от публичния и частен сектор помогнаха при проучването на северната част от централния кораб на Базиликата.
Признателни сме на всеки един от вас! Вие станахте част от историята на обекта и благодарение на вас Базиликата има още по-светло бъдеще.
Снимки от последната галерия: доц. Елена Кантерева-Дечева, Фондация „Америка за България“ и екип.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.