АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураНовини

„Най-запомнящото се откриване!“

„Най-запомнящото се откриване!“. Така фестивалният директор на международния театрален форум в Будапеща “MITEM” Атила Виднянски определи сценичния тайфун „Одисей“, който отнесе унгарската столицата миналата нощ. Както вчера съобщихме, Драматичен театър – Пловдив успешно откри със спектакъла на Диана Добрева единадесето издание на международния фестивал “MITEM”. Взискателната театрална публика награди създателите на спектакъла с най-големия знак за зрителско внимание – “железни аплодисменти”, които се редуват с различна ритмика над десет минути.

След финала на спектакъла бе проведена среща с журналисти и публика с част от екипа- режисьорът Диана Добрева, авторът Александър Секулов, сценографът Мира Каланова, директорът на театъра Сюзанна Василевска, както и актьорите Константин Еленков, Симеон Алексиев и Маргита Гошева.

Фестивалният директор Атила Виднянски нарече спектакъла “Одисей” най-запомнящото откриване и връчи на Диана Добрева и Сюзанна Василевска почетни плакети. А екипът на Драматичен театър – Пловдив изказа дълбока благодарност към домакините на Националния театър на Унгария за безупречната организация, както и за изключителното приятелско отношение.

„MITEM“ („Международна театрална среща Madách“), е един от най престижните и влиятелни международни театрални фестивали в Европа, който се провежда ежегодно на територията на Будапеща, Унгария.

Фестивалът се стреми да покаже на аудиторията си широка гама от най-престижните и новаторски режисьорски стилове, драматически жанрове и артистични подходи в европейския театър.

Според Атила Виднянски, главният организатор и основател на фестивала, най-важната цел е да се възстановят мостовете в театралното изкуство, разрушени от политиката, да се посочват представления и творци, които обновяват собствените си национални театрални традиции.

 А коментарите на зрители след „Одисей“ бяха повече от ласкави.      

„За мен беше огромно удоволствие да видя огромния успех на Пловдивския театър в Будапеща. Бил съм няколко пъти в София, няколко пъти съм режисирал в България. И на няколко пъти съм имал възможност да гледам постановките на Диана Добрева. Фактът, че Пловдивският театър успя да постави „Одисей“ с толкова красива поезия, с толкова талантливи актьори – показва, че е изградена една прекрасна общност…“, каза Жолт Поцгай, писател, театрален и филмов режисьор.
 
„Влизам в ролята си човек, който докладва какво се случва след спектакъла на Диана Добрева и Пловдивския театър на международния престижен театрален фестивал MITEM в Будапеща, който беше открит със спектакъла им „Одисей“. На самата среща-разговор с публиката след спектакъла (аз толкова многочислено присъствие не съм виждала до сега на тези разговори) прозвуча, че това е най-запомнящото се и въздействащо откриване на този фестивал. От основаването му. А до тук са се изредили светила в световния театър.
Много от зрителите бяха разплакани, притихнали, замислени, провокирани от видяното, търсещи развълнувано отговор на много въпроси, спорещи по колоарите, взаимно прекъсващи се бързайки да намерят изказ за преживяното. И да сверят часовниците си.
От снощи валят съобщения на Месинджъра ми от колеги актьори, режисьори драматурзи, зрители, които ме познават, за да благодарят. За многопластието в спектакъла, благодарение, на което са преживели нещо, което отдавна не са. За атакуването на всичките им сетива….“, възхитена бе Габриела Хаджикостова.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина