АктуалноЖивот

Най-леката екопътека в близост до Копривщица

Маршрут Пътека на здравето е удобен терен както за лежерна разходка, така и за съчетаване на различни физически натоварвания, заради поставените по него спортни съоръжения

Снимки: http://www.koprivshtitza.com/

Поредната ни идея за уикенд бягство от града ни отвежда до китното градче Копривщица, на около час път с автомобил от Пловдив. Там обаче, няма да разглеждаме виртуално и да се разхождаме по музеи и възрожденски къщи, а ще поемем по Пътеката на здравето, за да се раздвижим след зимните дни.

По нея ще се качим до местността с красива панорамна гледка – Войводенец, а след това в почти кръгово движение ще се завърнем отново към града. Дължината ѝ е 5км, но има леко натоварване затова е подходяща за всякакви възрасти. Различното при нея е, че по целия маршрут има изградени спортни съоръжения – дървени успоредки, халки, лостове и т.н., което я прави подходяща не само за разходка, но и за физическа подготовка.

Пътеката на здравето започва вляво от къщата музей на Найден Геров, а на първия разклон трябва да се поеме надясно по Догановата улица. Ще достигнете малко площадче с отличителен архитектурен ансамбъл, един от символите на Копривщица. От него тръгвате наляво, за да се озовете на поредното площадче с красива чешма. С този периметър, наречен Жупа, се свързва легендата за създаването на града и появяването на първите постройки в миналото. Оглеждате се във високото за голяма жълта постройка като ориентир и минавате нагоре вдясно от нея. На разклона следвате лявата част по посока на гората.

Разказ за цялата разходка четете на виртуалния гид LOST IN PLOVDIV

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина