АктуалноВластЗдравеНовиниПУЛС

МЗ: От Никулден всички ученици се връщат в училище

Във всички общини, в които заболяемостта е над 250 на 100 000 души население децата ще се тестват веднъж седмично

​От понеделник, 6 декември, всички ученици от 1. до 12. клас се връщат в класните стаи, това гласи заповед на министъра на здравеопазването, издадена днес.

Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично. Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Обсъждахме с експертите  в здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда, при които учениците могат да се върнат в училище. В непрекъсната връзка сме с Министерството на образованието и науката“, поясни министърът. Епидемичната ситуация, по думите му, позволява връщането на децата в клас, а и броят на заразените непрекъснато намалява.

„Регистрираната заболяемост при деца под 18-годишна възраст е изключително ниска и резултатите от тестването на децата от 1. до 4. клас, което се провеждаше в училищата през предишните две седмици, сочат изключително нисък ръст на положителни резултати“, поясни здравният министър. Именно затова и експертите препоръчват тестването на учениците да се прави в началото на всяка седмица. Министър Кацаров уточни, че учителите, които не са се ваксинирали, ще продължат да бъдат тествани два пъти седмично.

Здравният министър посочи, че МЗ е осигурило щадящи тестове, въпреки че по принцип няма такова задължение. „Ангажирахме се да закупим тестове за учениците, за да помогнем на образователното министерство, защото си даваме сметка, че това не е лесен процес – за първи път се прави в нашата страна“, коментира още той като призна, че МЗ е срещнало известни затруднения при снабдяването с тестовете.

„Вчера направихме допълнителна поръчка, извън това, което е договорено. Съгласували сме с МОН наличните количества. Те позволяват от понеделник всички деца в страната да тръгнат на училище“, посочи д-р Кацаров. Договорените тестове са достатъчни поне до средата на януари 2022 г. Във всички общини, в които заболяемостта е над 250 на 100 000 души население децата ще се тестват.

Министърът на здравеопазването увери, че между двете министерства има добра комуникация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Точно така не на ваксините. Сега когато прдстои да ни пуснете поредния вирус връщате децата на училище за да ги разболеете и тах!? Вие нормални ли сте? Какво исате уморите хората ли?

  2. Вие полудяхте ли бе олигофрени?Здрави хора ще се тестват.За пореден път се уверявам,че медицината ни е тотално изтряскала.В Кауфланд може в училище не.ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е,ЧЕ ИСКАТЕ ДА НИ ИЗВИЕТЕ РЪЦЕТЕ ДА НАДУПЧИТЕ НАРОДА УТРЕПКИ.САМО ПРОБВАЙТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВА ВОЙНА ЩЕ СТАНЕ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО.НЕ НА ВАКСИТЕ ТЕ УБИВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина