АктуалноЗелен градНовини

Учредиха Обществен съвет за подобряване качеството на въздуха в Пловдив

Вижте кои са неговите 17 членове

Призоваваме гражданите, НПО и бизнеса са участват активно в изработване на мерките и  да приобщават гражданите към каузата за чист въздух, заяви кметът Здравко Димитров

Обществен съвет за чист въздух беше учреден днес по инициатива на кмета на Пловдив Здравко Димитров. В него участват представители на неправителствени екологични организации, бизнеса, общински съветници и експерти.

„Много ви благодаря, че приехте нашата покана да участвате в този съвет, защото само заедно можем да работим ефективно за подобряване качеството на въздуха в Пловдив“, заяви при откриването на заседанието Здравко Димитров. Той подчерта, че големите градове като нашия са изправени пред големи предизвикателства, свързани с климатичните промени и потребителското общество. „Призоваваме гражданите, НПО и бизнеса да участват активно както в изработване на мерките и да приобщават гражданите към каузата за чист въздух. Всеки един от вас от дълги години работи по тези проблеми и вашите идеи ще ни бъдат изключително полезни, за да може Пловдив, който всички ние обичаме, да се превърне в най-добрия град за живеене“, подчерта кметът.

„Нашата цел е да направим един ефективен орган, който да изработи най-належащите мерки в краткосрочен и средносрочен план, за да можем да подобрим качеството на въздуха и да подкрепим политиките на управлението на града в областта на екологията“, заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който ще председателства съвета.

В експозето си той представи и основните предизвикателства, пред които е изправен Пловдив заради намерението на ЕС да налага тежки санкции за неспазване на екологичните норми от 2023 г. Глобите дните с превишения на фини прахови частици ще се плащат пропорционално от общините и държавата.

„Пловдив задължително трябва да въведе зоните с ниски емисии, които ще позволят ограничаване на използването на старите автомобили и отоплението с твърдо битово гориво, защото това са основните замърсители на въздуха в града“, коментира още Анести Тимчев.

????????????????????????????????????

По последни данни от КАТ в града влизат и излизат месечно около 6 млн. автомобила. По данни на ДАИ от 85 000 автомобила, на които са поставени екостикери, половината от тях са категория 1 и 2. 60 на сто от замърсяването на въздуха се дължи на старите печки на дърва и въглища. Той припомни, че общината вече е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на методика за въвеждане на зоните. По предварителни разчети поетапното въвеждане може да започне още в средата на следващата година. В процес на подготовка е и План за устойчива градска мобилност.

Участниците се обединиха около необходимостта съветът да бъде наистина работещ орган, чиито действия и мерки да доведат до ефективни решения с измерими индикатори. Те същото така поискаха Общината да засили контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда. Настоява се за още по-широка публичност и активни кампании за информиране и убеждаване на гражданите. „Без санкции и ясни правила, които да налага общината, няма как да бъдем ефективни“, подчерта от името на участниците Ласка Ненова от BG Бъди Активен. „Това е и нашата цел“, коментира в отговор зам.-кметът по екология. Той прие и предложението на Невена Цветкова от Сдружение „Заедно за дърветата“, за създаване на отдел „Зелена система“.

Членове на Обществения съвет:

 1. Инж. Иван Вичков – Общински съветник, Председател на Комисия за „Екология и комунални дейности“ към Общински съвет – Пловдив
 2. Аспасия Папазикова – Гражданска платформа „Зелен Пловдив“
 3. Борислав Белчинов – Гражданско сдружение „За чист въздух в Пловдив“
 4. Ангел Стефанов – Сдружение „Въздух за Пловдив“
 5. Милена Найденова – Сдружение „Граждански инициативи за Пловдив“
 6. Ивайло Попов – Сдружение „За Земята“
 7. Невена Цветкова – Сдружение „Заедно за дърветата“
 8. Ласка Ненова – Сдружение „БГ Бъди активен“
 9. Веселка Христамян – Платформа „Дишай Пловдив“
 10. Д-р Славея Петрова – Пловдивски университет, катедра „Екология и ООС“
 11. Доц. Екатерина Вълчева – Аграрен университет, Ръководител катедра „Агроекология и ООС“
 12. Георги Велев – Сдружение „Граждански инициативи“
 13. Александър Стайков – Изпълнителен директор СНЦ „Бизнесът за Пловдив“
 14. Инж. Любозар Фратев – „Граждански комитет за КАВ“
 15. Лияна Аджарова – Изпълнителен директор – Енергийна агенция Пловдив
 16. Пламен Иванов – Председател на Камара на строителите
 17. Добромира Костова – Общински съветник

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

 1. Ако колите бяха причина за мръсния въздух, най-мръсен щеше да е той през лятото, когато се движат много повече коли! А истинската причина е, че все повече хора в Пловдив се отопляват с въглища и дърва! И причина за това са ниските доходи на населението! В 21-ви век, строим демокрация с … кюмюр!

 2. И как ше го изчистят въздуха! Ще духат ли или ще си правят вятър на устите! Замазват очите на хората, за да не им търсят сметка за некадърното управление на обшественния транспорт, трафика, зелените системи, мръсотиите и корупцията в почистването….! Поредния фарс на ЗД, ИТ, ТЧ, АД, ВРи другите от екипа на този кмет!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина