АктуалноГрадътКултураНовини

Министър Минеков препоръча да се строи Опера на мястото на Партийния дом

От ведомството не харесват терена до Колодрума

Културното министерство поднови поръчката за ремонт на Концертна зала

Културното ведомство откри нова процедура по обществената поръчка за ремонт на Концертна зала. Параметрите на конкурса са почти идентични с тези от спряната преди два месеца процедура.

Защо министърът на културата спря поръчката за Концертна зала?

Стойността е същата – Стойността и на тази поръчка е 10 090 679, 70 лева, без ДДС. Единствената разлика е в условията е, че броят на подвижните сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления е повишен от 3 на 4.  

Проведена е среща с представители на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и служебния министър на културата, след която Велислав Минеков е изпратил писмо до кмета на общината. В него се казва, че теренът до Колодрума не е подходящ за Оперен театър.

Зико: Моето лично мнение е, че теренът до Колодрума е подходящ.

Това е широк център

Освен това със същото писмо министър Минеков препоръчва да се пристъпи към изпълнение на решението на местния парламент от 2 август 2018-а.

Партиен дом или Опера – три часа дебати „ще го бутат, няма да го бутат“

Въпросното решение обаче не съдържа никаква конкретика. С него общинарите дадоха принципно съгласие някога, неясно кога, теренът под Партийния дом да бъде отреден за строеж на Дом на операта. Още тогава беше ясно, че в този си вид то е само предпоставка за политическо говорене и напразни надежди, а истината е, че актът на ОбС не задължава никого с нищо.

Още за решението може да прочетете в Разрушително или съграждащо е решението „Долу сградата на бившия Партиен дом – Да живее Операта“?

Би могло евентуално да се случи при редица условия, голяма част, от които неизпълними. И първото е да се премести администрацията в подходяща сграда в централната градска част, а такава няма.

„Строежът на опера на мястото на Партийния дом би струвал 30 млн. лева. Цената не включва разрушаване на сега съществуващата сграда„, това каза преди 5 години в пленарна зала на местния парламент икономистът Георги Стоев. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина