АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупаСъдТемида

“Майстори” от Водния проект рушат тротоари и подходи към домовете на хората

Пловдивчанин сезира прокуратурата и Общината за щети по имота му

Пловдивчанин сезира прокуратурата и Община Пловдив за нанасени щети по имота му от страна на фирмата – изпълнител. Константин Божиков е внесъл жалби до двете институции в сряда, след като видял как цепнатините по бетона пред дома му растат.

40-годишният мъж живее в семейна къща на улица “Богдан” в Кършияка. Малката уличка е част от дейностите по т.нар. Воден проект от март месец 2020-та година.

“Улицата е сред първите, които бяха разкопани и търпим повече от година неразбориите, неудобството, мръстоиите, прахоляка, които са неприсъщи за Европейска столица на културата. Ненормално е да живеем в такава обстановка и да плащаме за това и данъци”, уточнява пловдивчанинът.

Ето какво разказа той пред екипа ни:

Във вторник – 15.06.2021г., се прибрах в ранния следобед около 14 и 30 ч. вкъщи и забелязах, че подхода към гаража и входната врата на къщата ми е спукан и увреден. Има следи от машинни дейности по него. Конструктивната цялост на бетона е повредена и е нарушено първоначалното му състояние. Той е бетонен и е отливан от баща ми преди години. Причиненото увреждане ще го направи негоден за експлоатация и ще са необходими средства на общината или лични за отстраняване на повредите.

Забелязах, че и на съседите бордюра на тротоара и част от бетона пред тях също са спукани и увредени. Попитах работниците с кого да говоря, за да се отстрани проблема и да бъде ремонтирано счупеното. Свързаха ме с отговорника на обекта, същия не се представи. Показах му нанесените щети, но той ми отговори, че това не е техен проблем и тези щети може да не са от тях. Помолих го да бъдат по-внимателни с валиращите и трамбоващи машини, защото има стари имоти и някой може да падне, а и за да не се получават други увреждания.

Улицата ни е много близо до река Марица и вибрациите увреждат имотите. А описаните щети са очевидно следствие дейността на тежки машини и строителни дейности. Днес се прибрах от работа към 15 часа от София и видях, че фугите в бетона са станали още по-големи. Видях, че отново копаят нещо по тръбопровода. Отговорникът беше там и отново се обърнах към него с молба да погледне и констатира, че положението се влошава. Той ми отговори, че нищо няма да направи, защото тротоарът пред дома ми не бил разкопаван от тях, а относно вибрациите, които създават с валиращата машина- нормално било да се спука нещо, но нямали бюджет за допълнителни ремонти и отново отказа да констатира повредите. Помолих ги да отремонтират разрушеното от тях или ще се видя принуден да се обърна към Прокуратурата и Община Пловдив, като също и огранича достъпа по улицата до домът ми, за да намаля риска от допълнителна разруха, за да мога да отремонтирам за своя сметка нанесените от тях щети, докато не са станали прекалено големи.

Тротоарът не е разкопаван, а просто е увредено бетонното покритие Засмяха се заедно с работниците и ми казаха, че нищо няма да се случи. Обръщам се към Вас с молба за помощ и своевременна намеса, с оглед евентуални неправомерни действия на служители на фирмата изпълнител на строителните дейности.

Тези подробности Константин Божиков е описал в жалбите си и очаква адекватна реакция от институциите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. ЕВN разбиха новия тротоар на ул. Драган Манчов за да вкарат кабел в офиса на ОББ. Зариха го, нахвърляха отгоре остатъците от тротоара и си заминаха. Сега естествено там има дупка, възрастни хора се спъват, майки с деца също и е супер грозно. А община и район както винаги ги няма.

  2. Прекратете катастрофата, която неизбежно предстои с тези кьопави дебили, щото града да си отдъхне от “ работа,работа, работа“ …!

    1. Реално собственик на тротоарите е Общината. Скосението от бетон е правено през 1996г, както и асфалта на самата улица и то от един и същи човек, но не от Общината и толкова години всичко беше наред, до появата на тези…. Тогава кой е виновен и кого трябва да глобят и кой трябва да глоби?

      1. Значи улицата ви е бащиния,щото някой направил бетона преди 25 години, тъй ли?! И заради това ще казваш с кои машини,къде и как да работят… А този бетон изобщо не му е там мястото и правилно са ви се изсмяли-всеки мисли,че някой друг му е длъжен и гледа да изкяри… Ако бяха направили отново „чисто новия“ 25 годишен бетон щеше да е наред всичко вероятно,а сега циркове с медии,прокарутури …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина