Кристина Захариева: Следващото преброяване ще бъде само онлайн

Актуално Градът Живот Новини

Малко над 500 хиляди домакинства са се преброили електронно до днес

Изложба проследява историята на преброяванията у нас  

В хода на Преброяване 2021 Националният статистически институт, съвместно с Община Пловдив, организира изложба за историята на преброяванията в България от 1880 до 2011 г.

Тя представя за първи път за широката публика – граждани и гости на града данните от 17-те преброявания, които са провеждани досега в страната. Данните са представени графично, а информацията е на български и английски език.

Капана.бг ви предаде откриването на живо.  В него участваха кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, директорът на Териториално статистическо бюро – Юг към НСИ Кристина Захариева и секретарят на общината Ангелина Топчиева.

Те призоваха хората да се възползват от възможността за електронно преброяване до 17 септември.

През 2011 година близо 40% са предпочели да подадат преброителните си форми в електронен вид, сега се надяваме да са около 70%, затова нека пловдивчани се активизират“, коментира Захариева. По думите ѝ  населението у нас намалява.

“Следващото преброяване ще бъде само онлайн”, съобщи директорът на местната статистика.

Трябва да знаем колко жители има Пловдив. 335 000 – 340 000 бяхме по последни данни. Но аз съм сигурен, че сега сме два пъти повече! Виждате какво е по улиците. Въздухът, зелената система – всичко това е свързано с хората, които живеят тук. Важно е да знаем колко са, за да вземем нужните мерки градът ни да бъде най-доброто място за живеене в България“, каза кметът Димитров.

Изложбата е на открито пред сградата на БНБ – ул. „Райко Даскалов“ № 51 (Малката главна улица) и ще може да бъде разгледана в периода 13 септември – 3 октомври 2021 г.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.