АктуалноБългарияВластИзбориНовини

Коя е Мария Габриел

Мария Иванова Габриел е предложението на първата политическа сила в парламента за премиер. Това стана ясно днес от трибуната на Народното събрание.

Бойко Борисов предложи Мария Габриел за премиер.

Тя е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент.

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел /Неделчева по баща/ е избрана за заместник-председател на ЕНП жени.

През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година тя еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Централно място в извънпарламентарната ѝ дейност заемат инициативите, насочени към младите хора. 

Според сайта на ЕК нейните отговорности са:

Осигуряване на бързо постигане на съгласие по бъдещата програма „Хоризонт Европа“ и на нейното пълно изпълнение.

Осигуряване на инвестиционни потоци за революционни научни изследвания и авангардни иновации, включително в рамките на Европейския съвет по иновациите.

Развитие на европейското научноизследователско пространство в сътрудничество с държавите членки.

Осигуряване на взаимно допълване между приоритетите в областта на научните изследвания и икономиката.

Ръководене на работата на Комисията по създаването на Европейско пространство за образование до 2025 г.

Насърчаване на високите постижения и създаването на контакти между европейските университети и прилагане на инициативата „Европейски университети“.

Актуализиране на плана за действие в областта на цифровото образование и повишаване на осведомеността относно дезинформацията и други онлайн заплахи

Осигуряване на пълното изпълнение на новата европейска програма за култура, насърчаване на творческия сектор и популяризиране на програмата „Творческа Европа“.

Насърчаване на спорта като средство за приобщаване и благополучие, разширяване на инициативата на ЕС за спортни награди под мотото #BeInclusive и на Европейската седмица на спорта.

Засилване на международното сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания, иновациите и културата.

Мария Габриел е омъжена, с едно дете.

Сред безспорните ѝ предимства са, че е доста добре образована и има завиден стаж по европейските институции. Познава отвътре функционирането на съюза и може да свърши много работа по приемането на законите, необходими за получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според информирани източници идеята да се предложи млада, образована жена идвала от немските партийни фондации, които имат експертиза за България и влияние в ГЕРБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина