Концертът „Не на чалгата в Капана“ събра почитатели на класиката на Широкото (СНИМКИ и ВИДЕО)

Актуално Градът Култура Новини

С оперни арии в неделя вечерта Кварталът на творческите индустрии се противопостави на поп фолка  

В Капана няма място за чалга. Няма и да има! Зад това послание се обединиха почти всички собственици и наематели на обекти в култовия квартал в сърцето на Пловдив, след като преди седмица на Широкото гърмя чалга от ново заведение и всички бяха скандализирани.

Общността инициира тематичен концерт, за да покаже, че арт кварталът е символ на културното и градско развитие на Пловдив. За да се извинят на посетителите си за случилото се миналата неделя, обектите в Капана поканиха Опера Пловдив за музикално събитие на същия площад. Идеята прегърнаха любимите солисти на Операта под тепетата.

В неделя вечерта доста преди 20 часа – началния час на концерта, започнаха да прииждат любители на класиката, някои успяха да се доберат до наличните сгъваеми столове, осигурени от организаторите, други седнаха по каменните кашпи, а трети директно на паважа.

Всички се насладиха на талантливите и красиви солисти Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Август Методиев, които изпълниха класически арии от обичани опери и оперети, а на рояла ги подкрепяше Ралица Ботева.

 

В крайна сметка наемателят на заведението, в което се проведе абитуриентското поп фолк парти, осъзна случилото се. Той дори даде ток за осветлението и озвучаването на музикалното  събитие, а също така направи кафета за изпълнителите.

Публиката напълни масите му, а той се присъедини към мнението на новите си съседи, че  стойностната култура е същността на Капана. И ще продължи да бъде така в бъдеще. В тон на добронамереност и консенсус всички се обединиха около това, че тази градска зона не е просто квартал, а мисия, която не трябва да се опошлява на никаква цена.

Споделете ни във:

17 коментара за “Концертът „Не на чалгата в Капана“ събра почитатели на класиката на Широкото (СНИМКИ и ВИДЕО)

 1. Има нещо доста комплексирано в цялото това събитие…
  Всеки е свободен да харесва и слуша каквото си пожелае в 21век!
  Далеч по-лошо е да си неестествен тип, който симулира еродираност, но виси по цял ден и вечер по кафетата в капана, а кога му остава време да се обогатява културно не е ясно?

  Хора, които са отишли малко далеч в проформата си на бохемство,”artist wannabe “, псевдо арт личности или както искате ги наричайте виждаме всеки ден и навсякъде около нас, но никой от групата на другите – чалгари и производните нарицателни не ги осъжда за техните вкусове и начини на забавление!

  Хайде малко да живеем в реалността и да слезем на земята, няма нищо елитно в това да съдиш книгата по корицата и човека само по музикалния вкус, ами ако харесва същите книги и филми като вас?

  “Капана” не е само за собствениците на магазинчетата за ръчно изработени бижута, галерии и хипстърски кафета, а е просто един квартал на град Пловдив, в който всички са равни както навсякъде другаде и могат да бъдат себе си както намерят за добре!!!

  Хора като хора…

  1. Порочна е самата идея и НЕУМЕСТНА да изтътриш Гранд Пиано (РОЯЛ по нашенски) от полирани дъбови паркети навън под салаша върху УЛИЧНИ ПАВЕТА.
   Елитен инструмент Е. Беше и ЩЕ БЪДЕ.
   Както и да принудиш горките невинни академично школувани оперни певици (и певци даже!) извън АКУСТИКАТА да се надвикват с Улицата сред комари под салаша пред махлата дъвчеща кебапче на клечка с биричка.
   Независимо какво проповядва OpenOperaТОРКАТА.
   (“Ние сме всички ЦВЕТОВЕ” пък другата “блондинка” накара дечицата ни да скандират посред януари 2019 = що да е право, като можем и ОБРАТНО!)
   ((Третата “блондинка” пък, академик на БАНда и тя, член-кореспондент на АМТИ +И +Цирк -катедра СТРИП- изпрошна Есенните изложби до невъзможност, до ИЗКУСТВеност))
   (((В Стария Пловдив пък СОФИЯНЕЦ цица заплата да коли / беси)))
   КУЛТУРА С “НАМИГВАНЕ” НЕ СЕ ПРАВИ, ПодТеЛето!

  2. Наблюдател каже: “…далеч в проформата си на бохемство,”artist wannabe “, псевдо арт личности или както искате…” АРТаджийЦи ги наричаме – което им харесва.
   Малко по-остро определение е ИЗКУСТВЕНяци, бълващи ИЗКУСТВЕНост, което е …преструвка, поза, гърч без искреност. Различава от Изкуство, което иска майсторство, школовка; па даже и от …занаят, също без майсторлък не ще.
   Имат си и изкуствЕНОведи, които една круша не умеят да изрисуват, ама се навъртат около изкуственяците да се препитават с кудкудякане, главни разбирачи (Саръевите каки).

 2. Бая хейт виждам от мижави подражатели на псевдо ориенталистика. Както казваше вашият любимец Слави Трифонов навремето – блуса е тъжна музика за умни хора, а чалгата е весела музика за прости хора. И между другото, тва не е шибаната ви римска империя, че да има покорени земи да се наричат “провинция”, но “кореняците” софиянци с майка от Провадия и баща от Кюстендил сериозно си мислят че са властелини на тая държава, ма реално са същите смешници облечени в рокли като хората от “столицата” в The Hunger Games.

  1. Ти не си тъдявашен сякаш, а? От Принстън ли си, или Йейл, кака? Оти ний пловдивските Харвардци, а и Харвардки учимЕ младите Харвардчета да опотребяват фместо купешкото “ХЕЙТРИД” лесната дума от Език Свещен – а и красива!- “ОМРАЗА”

 3. То цялото сайтче се занимава по цял ден с тоя Капан все едно става дума за Горен Манхатън. Смех. Провинциален.

  1. Да му се доплаче на човек, бе Мильо, какиното, като ги гледаш снимките с тая МОРГА, с тая измислица, (кой каза “изг7зица”?).
   Беше си оживление, кипящи всякакви МАЙСТОРлъци, умения, занаяти, алъш-вериш, всяка педя използвана до последно, с майсторът в дюкянчето, а за семейството нагоре на трите етажа двустаен апартамент . . .
   “Творчески”???
   “ИНДУСТРИИ”?
   =МЕХАНАзация, нищо повече!
   И го предъвкват до втръсване в стенвестника ПодТеЛето!
   Арх. Тони ТОПАЛОВА на времето като я спаси от събар… тъй де, БУТАНЕ тая чаршия поради специфичната типология, не успя да предотврати настаналото в Стил МУТРОкоко ПОДОБРЯВАНЕ.

   1. Е ПА НАЙ- СЕ КЕФИМ ОТ КЮЛОТИТЕ ПРОСТРЯНИ НАД УЛИЧКИТЕ НА ЕДНИ ВЪЖЕНЦА – НЕМАМЕ ГИ У КОНЬОВИЦА ТАКВИЗИ.
    ЧЕ ‘ОДИМЕ ДА ПОТЪРСИМЕ ДАЛИ И КЪДЕ СИ ПРОСТИРВАТ СУТИЕНИТЕ – ОТИ КАТО СИ ХИГИЕНИЗИРАШ ГАЩИТЕ, СУТИЕНО НЕМА ЛИ ДА ГО ПРЕПЛАКНЕШ И НЕГО, А?
    ПА ДА СИ НАЩРАКАМ СЕЛФИТА – У БАРЦЕЛОНИЯ СЕ ЦЕНЯТ!

 4. Комунизъм в най-чист вид. И зад него бизнесинтересите на 5 човека. Патетично.

 5. Това е поредното доказателство че в България има расова дискриминация.Все едно ние чалгаджийте да направим концерт против класиката,засрамете се.Един добър музикант свири всички видове музика.А класика единствено в погребалния траурен дом.

  1. Грешно използваш думата “Расова”. Тук не става въпрос за раси, а за музика, която в голямата си част е пошла, цинична и не дава нищо на развитието на хората. Всички, които протестират, го правят защото навсякъде из Пловдив, заведения, барове и подобни се слушаше само чалга, сега като има място, където тя не се чува, хората искат да си го защитят. Без хейт, просто ги разбирам. Всеки да си слуша каквото си иска, но не е редно да бъде натрапвано. А чалга заведенията обикновенно прекаляват с децибелите и се натрапват. Защо никой не запротестира срещу калигула или инфи–дакато го имаше, защото не се чуват и не пречат.

 6. Колко е смешно заглавието.Такива заглавия пишат музикантите който не могат да свирят всякаква музика.А само един единствен стил-класика.Ние така наречените чалгаджий свирим и класика.Но в класиката няма пари.

  1. Демек сте като курвите – давате си гъза за някоя друга петлевка от мазен дебел чичо, направил го с измама, продаващ кебапчета с 500% соев рандеман на бедните пенсионери.

   1. Абе ти като написа за г7за (и за курвите) та реших да се оплача, че
    СТАРЧЕСКИ ХЕМОРОИДИ ВЪРХУ СГЪВАЕМИ СТОЛЧЕНЦА ПО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ АРИИ НЕ БИВА!
    ЕЛЕ ПАК ХУБАВО, ЧЕ Я КАРАТ БЕЗ УВЕРТЮРИ.

    1. ЕЛЕ ПАК ХУБАВО, ЧЕ Я КАРАТ БЕЗ УВЕРТЮРИ.
     ‘К’У’Л’Т’У’Р’А’Т’А’

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.