Актуално

Кои са кандидатите за главен архитект на Пловдив

Днес тримата кандидати ще представят техните управленски визии по зададените шест конкурсни теми: Пловдив и Тютюневият град; Пловдив – Европейска столица на културата 2019; Пловдив – зелен и екологично чист град; Пловдив – желан и привлекателен град; Пловдив и прилагане на ОУП; Пловдив устойчив град – въвеждане на ГИС

Арх. Цветелин Цоневски (на колажа вляво) е роден на 30 октомври 1979 г. Управлява фирма „Цоневски ПК” ООД – гр. Пловдив, където има 16 служители. Завършил гимназия по архитектура и строителство в Пловдив, а след това архитектурен факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия  в София. Владее английски и руски език. Има специализации и е обменял опит в Санкт Петербург, Москва, в Хелзинки, Стокхолм и Истанбул. Детската градина на ул. „Лъджене” е построена по негов проект.

Припомняме, че общинският съветник от „Кауза Пловдив“ е единствения нов играч в конкурса. Другите двама – Илко Николов и Хубена Салджиева, които се явяват на защита на концепциите си днес участваха в предишния конкурс, който не излъчи победител. Конкурсът за главен архитект се провежда на няколко етапа. На етап документи  имаше четирима подали. Отпадна арх. Кирил Събчев.

Арх. Илко Николов (виж колажа в дясно) е бивш председател на Общинския съвет в Пловдив от предишния мандат. Той е роден на 08.12.1956 г. в Пловдив, завършва Математическата гимназия в града и Висшия институт по архитектура и строителство със специалност „Архитектура”. Председател на Съюз на архитектите в България – Дружество Пловдив,зам.-председател на Съюза на архитектите в България”, председател на Асоциация за устойчиво развитие и анализи, член на Камарата на архитектите. Бил е и е главен архитект на район "Централен" за периода 1993-1996 г. Автор е  на множество реализирани проекти в областта на общественото и жилищното строителство, търговията и туризма, сред които: Летище Пловдив – Нов пътнически терминал; църквата "Св. Николай" в Западен; Сграда на Второ районно полицейско управление и др.

Арх. Хубена Салджиева (в средата) е в Инициативния комитет за запазване и развитие на Гарнизонна фурна. Тя е и зам.-председател на САБ, участвала е в изготвянето на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014-2020 и ОПР 2014-2020 на Пловдив.

По време на предишната публична защита на 29 май и арх. Салджиева и арх. Николов се обявиха за промяна на позицията Главен архитект в структурата на общинската администрация. Те предложиха тя да е със статут на зам.-кмет. Двамата също се обявиха и за създаване на звено или общинско предприятие по управление на процесите, свързани с прилагане на Общия устройствен план и ГИС.   

Днес тримата кандидати ще представят техните управленски визии по зададените шест конкурсни теми: Пловдив и Тютюневият град; Пловдив – Европейска столица на културата 2019; Пловдив – зелен и екологично чист град; Пловдив – желан и привлекателен град; Пловдив и прилагане на ОУП; Пловдив устойчив град – въвеждане на ГИС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Дали Титюка ще овладее и тази позиция, за да си реши проблемите? Има една проблемна сграда в края на бул. Цар Борис до светофарите на Сточна гара. Голем дерт, Георге!

  2. „градче“ НЯМА посред Града, копАле!
    Идиотското словосъчетание „тютюнев град“ е изг*зица на софиянските навлеци. Имаме БИВШИ ФАБРИКИ в Града, никакъв гр. Тютюн, нито с. Тютюн, избършете си лигите! А, и най-важното: това са си частни имоти (по нотариални актчета!) и никой да не се опитва да ми НАТРЕСЕ НА МЕН-ТЕБ-НАС данъкоплатците да им берем гайлето, пък филанкишиите Тарикати да оберат парсата / ползите в комбина с Гл. Арх. и КЛЕПТОкрацията ни

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина