АктуалноВластГласовеНовиниПод лупа

Кмет на Родопи иска каменна кариера над пловдивско село

Жители на село Тюркмен в община Брезово събират протестно подписи с искане да спре инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на варовици. Според тях тя ще замърси въздуха, тежките камиони ще разбият пътищата, а къщите им ще се напукат от взривните дейности, съобщава радио Пловдив

Екологът Гергана Даскалова, която живее в Тюркмен, обясни, че кариерата за варовици ще се намира на по-малко от 500 метра от къщите в селото, а добивът силно ще влоши качеството им на живот. Затова Гергана е започнала петиция в интернет против бъдещата кариера:

„Нашето село е живо, красиво, животът е спокоен, много хора се връщат да живеят в него. Категорично не сме съгласни на 470 метра североизточно от селото да се извършват взривни дейности, които ще пропукат и унищожат домовете ни, ще навредят на природата и биоразнообразието и ще влошат цялостния живот в нашето село. Представете си какво е 35 години, какъвто е проектът, всеки ден в годината, без почивка да минават камиони, да има взривна дейност, да се унищожи природата. Не желаем да дишаме силно запрашен и замърсен въздух, нито праховите частици да покрият дворовете и домовете ни, пасищата за животни и цялата ни земеделска продукция“.

Тя допълни, че за инвестиционното намерение е имало само една бележка, залепена на рядко посещавано място, само дни преди да изтече срокът за обжалване.

Кметският наместник на Тюркмен Стоян Стоянов обясни, че в кметството са получили инестиционните намерения за бъдещата каменна кариера и са били задължени да ги оповестят публично. 

И той подкрепи жителите, които са против инвестиционното намерение: „Знаем какви са последиците от тези кариери – било в Белащица, било в Шишманци, което се намира само на 10 км от Тюркмен. Ние сме под подветрената част на селото, ще има шум, запрашеност, тежка техника. Никой не мисли за работните места – благодарим! Едва ли има жител, който спокойно може да приеме идеята на 400 м от дома му да има такава дейност“. 

По думите на кмета нито кметството, нито община Брезово са страна по случая. 

Фирмата, която иска да прави каменната кариера, сега обработва землището на селото и хората са доволни от работата й: „Фирма Агро Ерг“ стопанисва цялата земеделска земя на Тюркмен, тя е много коректна фирма. Доста години е тук, хората са доволни, дава поминък. Сега обаче реши да прави каменната кариера, която обаче не бива да се случва“.

Имотът не е земеделска земя, а бъдещата кариера ще се развива на 244 дка общинска мера. Сега теренът е под аренда, отглеждат се животни. Там е и ловна територия, близо до язовира.

Според кмета е имало сондажи от 2010 г., които са показали, че има достатъчно залежи на варовици. 

Зад фирма „Агро Ерг“ стои бившият депутат от БСП и бивш заместник-кмет на община „Родопи“ Владимир Маринов, а инвестиционното намерение е подадено от името на майка му Калинка.

Радио Пловдив потърси за коментар Владимир Маринов, който бе лаконичен: „Направете си справка, не аз съм управител на фирмата. Нямам никакви намерения. Имам разрешително от 2007 г., ако съм искал да го направя, щях да го направя. Нямам какво да коментирам“.

Събраните подписи – на хартия и в интернет подписката, подкрепена от близо 300 души, ще бъдат внесени в МОСВ, РИОСВ – Пловдив, областната управа и в община Брезово днес или утре. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина