АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Казусът с Математическата гимназия: Изборът е презастрояване или училище

Кметът на града има избор – или да приветства решението на Общински съвет и веднага да обяви поръчка за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия или да забрави решението на Общински съвет и да продължи промяната на терените в посока на частното строителство на бетонни кули. 

      Представете си, че някой, засега ще го наречем с условната дума „Инвеститор”, от много време си подрежда една къщичка от карти и изведнъж идва един районен кмет и събаря цялата конструкция. Историята е в стила на криминалните романи, в които богати фирми и зависими местни администратори подреждат така проектите, че всички да са „доволни”.

Автор: инж. Александър Константинов 

Сценарият се развива на един от последните незастроени терени в Пловдив, заключен от бул. „Цариградско шосе“, бул. „Освобождение“ и продължението на бул. „Санкт Петербург“ до колелото на Скобелева майка. В този триъгълник се намират: общинската бивша Белодробна болница, един от големите социални домове на общината – КСУ „Св. Георги“, Ботаническата градини и няколко свободни терени. На 23.11.2021 година Общински съвет – Пловдив приема Решение № 358/ Протокол № 18 със следното заглавие: „Стартиране на процедура по изработване на проекти за изменение на ПУП”, като в: т.1.4 Имотите попадащи в територията заключена между бул. Цариградско шосе, бул. Освобождение и продължението на бул. Санкт Петербург. 

До този момент тези имоти, в по голямата си част, са или зелена система или за обществено ползване. За да се построят поредните бетонни кули по 20 етажа е необходимо да се смени статута им и да се намери легална форма да станат частни.

Има още един проблем в имота, а това е липсата на инфраструктура – вода, канализация, пътища, улично осветление и др. За да се реши и този проблем се стартира на 16.03.2022 година обществена поръчка по ЗОП № 00267 – 2022 – 0027 на стойност 83 333,33 за Работен проект на продължението на бул. „Санкт Петербург“ от бул. „Освобождение“ / хотел SPS /  до колелото на бул. „Цариградско шосе“, покрай Ботаническата градина.

Със строителството на този участък ще се изгради и необходимата инфраструктура – топлофикация, канализация, водопроводна система и т.н. Срокът за представяне на офертите от кандидатите е подозрително къс – 15.04.2022 год.

Заместник-кметът по строителство прогнозира и стойността на проекта – около 10 млн. лв.

Всичко е планирано и подготвено за да може терените в този триъгълник да станат златни.

Изведнъж районният кмет на Тракия прави предложение до Общински съвет Пловдив имот № 56784.541.20 с площ от 32 158 кв. м. да стане от частна в публична общинска собственост за изграждане на нова сграда на Математическа гимназия. На сесията на 07.04.2022 год. общинските съветници единодушно гласуват това предложение. Имот публична общинска собственост е абсолютно защитен от всички мераци. Връщането му в частна собственост изисква 2/3 от гласовете на общинските съветници. Връщане назад няма. Администрацията трябва да изпълни волята на Общинския съвет и да продължи процедурата, като обяви конкурс по ЗОП за проект на новата Математическа гимназия.

Проблемът е, че кметът на Пловдив г-н Димитров заяви пред медиите, че ще се изгражда нова сграда на ОУ” Драган Манчов”, което съжителства в една сграда с Математическата гимназия. Идеята на кмета на града е след излизането на основното училище да се направи ремонт на сградата и Математическата гимназия да си остане в старата сграда. Само че новият терен в район Тракия е два пъти по голям от стария и позволява да се построи наистина съвременно училище със спортни зали, терени и общежитие. В Пловдив не е построено ново училище от 30 години, а точно Математическата гимназия заслужава със своите успехи най много да получи съвременна сграда.

През последните 12 години в Пловдив се построиха и се строят няколко спортни зали и стадиони на стойност над 150 млн. лв. и нито едно училище. Кметът на града има избор – или да приветства решението на Общински съвет и веднага да обяви поръчка за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия или да забрави решението на Общински съвет и да продължи промяната на терените в посока на частното строителство на бетонни кули. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

 1. Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

  Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

  Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

  По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе (?!?) практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

  При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

  Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

  Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се. Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

  Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли Кореняк, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, Послушник, кукла на конци за далавери.

  Заповедта му за назначаване ако КАБ откаже правоспособност се обезсилва, подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини ИТН отиват в коша.

  Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може да се …закрие.

  Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли/беси в градоустройството и архитектурата

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина