Какво да правим в Пловдив (09.07 – 15.07)

Актуално Живот Новини

Тази седмица в Пловдив ще се наслаждаваме на филмови нощи и музикални вечери

09 юли

Австрийски музикални седмици 2021: Концерт Трио Артио

В програмата на концерта, който е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година, са включени „Клавирно трио“ от Клара Шуман, „Фрагменти“ от Курт Естерман и „Кому принадлежи човекът?“ от Вернер Пирхнер. Последните две произведения се изпълняват за първи път в България.

Курт Естерман описва произведението си „Фрагменти“ като звуков калейдоскоп. Звученето на трите инструмента се движи и се слива, за да образува променящ се звуков пейзаж от цветове. Подобно на клетките на калейдоскоп, нито един инструмент не се откроява като индивидуален. Вместо това те се комбинират, за да образуват тяло от звук, което е по-голямо от сумата от неговите части.

Клавирното трио „Кому принадлежи човекът“ от Вернер Пирхнер е посветено на темата за мястото на индивида в обществото, но тази сложна тема е изразена с изключително достъпни, дори популярни мотиви, със синкопирано джазово ритмично темпо в скерцо пасажи и подобна на джаз импровизация.

Трио Артио е основано през 2017 г. във Виена от австрийската цигуларка Юдит Флидл, германската виолончелистка Кристине Ройдер и австрийската пианистка Йохана Естерман.

На съвместни концертни участия в Ню Йорк, Берлин и Грац трите музикантки откриват, какво е общото помежду им, освен любовта към камерната музика – да се забавляват заедно на сцената, интензивната комуникация с публиката и не на последно място желанието да имат открити отношения, свирейки заедно. Така узрява решението да се посветят на общо творческо бъдеще с клавирното трио. За краткото време на своето съществуване триото може да се похвали с успехи като наградата на международния конкурс за камерна музика „Масимилиано Антонели“ и приемането му във фондация „Йехуди Менухин Live Music Now“.

Трио Артио е включено от австрийското Министерство за европейски и международни въпроси в програмата за насърчаване на млади изпълнители New Austrian Sound of Musik (NASOM) за периода 2020 – 2022 г.

Вход свободен

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/850127239188453

Галерия „Димитър Георгиев“

20:00  часа

The essential FUNK trombone @Сцена 2 на БезистенЪ

В името на бандата се крие и музикалната концепция, която следват членовете ѝ.
“ESSENTIAL” означава основен, съществен. В тази програма се разглеждат основите на фънк музиката и пресъздаването ѝ в най-чист инструментален вариант. Вокалните партии са силно ограничени и представляват по-скоро напеви и подвиквания.
Силни индивидуалисти, с различни творчески търсения, членовете на групата се обединяват от любовта си към класическия фънк, с неговата отворена импровизационна форма и ни показват как трябва да звучи той – синкопирани ритми, плътен бас, остра като бръснач китара, ритъм с леко ориенталски привкус и арогантен тромбон.
За още повече разкош, добавихме и саксофон.
За времето на създаването си групата успява да покори сцените на КАПАНА фест и WRONG феста, плени милиони китайски сърца в рамките на 13-ия Международен фестивал на младежките изкуства в Пекин и на Деветото издание на Qintai Music Festival, а също така натрупа зловещо количество авторски репертоар, който съвсем логично намери реализация в първия им авторски албум – T.E.F.T.

СЦЕНА No.2 Безистенъ

21 часа

TOMMY RIVERRA at BALLY CLUB

На 09-ти юли за доброто настроение на гостите в BallyClub, ще се погрижи Tommy Riverra- винаги добре подготвен да изненадва публиката по най-добрия начин. Музиката, която го описва се характеризира с дълбоки бас линии, ритмични елементи, енергичен, динамичен и мелодичен House, Deep, Tech, Afro, Electronica звук!

Bally Club

21:00 – 03:00 часа

 

10 юли

Offline Craft Club – Оплети си играчка

Тази седмица ще се научите как се плете на една кука и дори ще успеете да създадете своя прекрасна плетена играчка!
И всичко това, докато се наслаждавате на ароматно кафе и отпускаща весела компания.

Вход: 8 лв / човек
Телефон за резервации: 088 743 6010

Offline Café

10:30 часа

Всичко, което препоръчва единственият дигитален гид за града под тепетата, може да видите в Lostinplovdiv.com.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.