Как върви масовата ваксинация срещу Covid-19 в Пловдив?

Актуално Градът Новини ПУЛС

В МВР-поликлиника близо 600 униформени се ваксинират днес, в РЗИ-Пловдив до 16 часа в събота са минали 80 желаещи

Проверка на Под тепето във Второ ДКЦ в петъчния ден показа, че там са ваксинирани 150 човека по график от 8 до 17 часа, без грам напрежение

Определят „зелени коридори” в понеделник

В събота и неделя в РЗИ-Пловдив работят 2 кабинета за ваксинация на хора, желаещи да бъдат имунизирани без предварително записване. Само днес в кабинетите са ваксинирани 80 души,посочи той, съобщи заместник-директорът д-р Аргир Аргиров. Ваксините се извършват с препарата на Астра Зенека. Желателно е хората, които искат да се ваксинират, да се регистрират на телефоните или на имейла на РЗИ – Пловдив [email protected] В неделя се очаква да бъдат разпределени и първите количества към личните лекари, които от понеделник да започнат имунизациите. Според предварителните списъци има над 30 000 желаещи, обясни д-р Аргиров.

По данни на началника на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив, ком. Георги Мангараков днес по списък са получили първа доза ваксина 133-ма спасители и огнеброци, които са изявили желание за това. Те са ваксинирани в сградата на МВР-поликлиника на ул. “Богориди”, която се намира срещу ОД на МВР.

Пак там днес по график са сложени ваксини на близо 600 униформени и цивилни служители на вътрешното ведомство. Репортерът ни не видя опашки на ул.”Богориди” по бояд група служители чакаше реда си на сухо под козирката на самата дирекция.

Утре Регионалната здравна инспекция продължава работа, като всеки желаещ да бъде ваксиниран може да го направи от 09:00 до 16:00 часа. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя допълни, че в понеделник ще се реши кои ще са кабинетите на територията на цялата област и в Пловдив включително, които ще ваксинират всички желаещи и ще осигурят така наречените “зелени коридори”.

От днес вече и общопрактикуващите лекари в Пловдив започнаха да получават ваксини и също ще започнат да ги поставят на желаещи граждани.

От ОКЩ припомнят, че в петъчния ден бяха ваксинирани близо 1600 желаещи на територията на цялата област, като в РЗИ работеха 7 кабинета.

Под тепето ви припомня разказа на колегата Пламен Асенов, който в петък не издържал на опашката и липсата на организация и се върнал без ваксина –Ваксинация ли? Че то било много лесно.

По информация на Областния медицински щаб, имунизационни кабинети са работили и в Раковски, Карлово, Асеновград, Първомай , МБАЛ “Иван Рилски”, УМБАЛ “Пловдив”, МБАЛ “Св. Пантелеймон”, ВМА Пловдив, както и в ДКЦ-тата на УМБАЛ “Пълмед” и УМБАЛ “Св. Георги” и общинските ДКЦ-та 1, 2 и 7.

Проверка на Под тепето във Второ ДКЦ в петъчния ден показа, че там са ваксинирани 150 човека по график от 8 до 17 часа, без грам напрежение. По данни на управителя на центъра д-р Валентина Костуркова са работили четири медицински екипа – два преди обяд и два следобед, с тях е имало и лекар кардиолог. Въвеждането на данните, което отнема най-много време, е поверено на главната сестра и техническия секретар на ДКЦ-то.

За последните 24 часа са поставени над 13 000 дози ваксини на територията на цялата страна. Общият им брой вече е 104 268, според данните в Единния информационен портал.

Графика Източник: Единна информационна система за коронавируса

Сивата графика показва общия брой приложени дози от ваксините, без значение от производителя и дали става дума за първи или втори прием. (pа периода преди 26 януари липсват данни за броя хора, които са завършили ваксинационния курс с нужните две дози)

Ваксинационната кампания в България започна на 27 декември, като до момента най-големите количества ваксини, които са доставени и се прилагат, са на “Пфайзер/БионТех”. При трите използвани до момента препарата имунизационният курс се смята за завършен след две поставени дози през определен период от време.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.