Актуално

“Like Jazz” премиера на Ангел Заберски

Ангел Заберски пак избра Пловдив за премиера. “Like Jazz”  включва популярни оперни теми, интерпретирани с джазова изразност

За втори път Ангел Заберски избира Пловдив за  премиера на нов албум. На 2 декември 2015 г. в рамките на петия сезон на „Камерна сцена Пловдив“, триото му с Борис Таслев и Стоян Янкулов ще промотира “Like Jazz”. Концертът е от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. 

“Like Jazz” е реализиран през есента на 2015 г. В него са представени популярни оперни теми, интерпретирани с помощта на джазовата изразност. Ангел Заберски отправя един по-свободен, съавторски поглед към класически произведения, залагайки на силните страни на своето трио – безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между мислещи музиканти.

„Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации, с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски. 

“Like Jazz” синтезира две на пръв поглед несъвместими изкуства – опера и джаз. В албума тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното – постига се убедителен нов образ на добре познатата игра между старото и новото. Прекрачвайки отвъд рамката, композициите в него се разгръщат пълнокръвно в полето на свободната музика. Оттук идва и цялостното усещане за споделеност, за музика, надмогнала стереотипа, отчуждението и стерилното музициране. “Like Jazz” постига нова и смислена комуникация както по отношение на музикалния материал, така и по отношение на диалога между произведение и слушател.

Предпремиерно албумът звуча пред публика през юни на фестивала "Джаз форум Стара Загора". Представянето на  “Like Jazz” е третата поред премиера на „Камерна сцена Пловдив“.  Проектът на Петър Салчев реализира вече пет успешни сезона. 

Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив и е част от културния календар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина