АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовиниФотогалерияФоторепортаж

Изживейте Епископската базилика на Филипопол в 100 снимки

Изключителният посетителски комплекс съчетава минало, бъдеще и настояще в центъра на Древния и вечен град

Историческото бижу отваря врати за посетители в понеделник. Вижте го в 100 снимки

Години упорита работа, камъче по камъче, над 2000 кв. м. реставрирани и консервирани римски мозайки, археологически проучвания, научни открития, исторически артефакти…

Тази редица може да продължи още дълго и в крайна сметка изреждането ще ни доведе до факта, че дългоочакваното откриване на съхраненото за поколенията световно културно наследство вече е факт. След броени дни – в неделя, Епископската базилика на Филипопол ще бъде открита официално, а от началото на седмицата във величието й ще може да надникне всеки.

Екипът на ОИ “Старинен Пловдив” организира днес тур за журналисти в Голямата базилика и предостави възможност на медиите да направят ексклузивни снимки.

С този фоторепортаж Под тепето ви потапя в историята на древните хора, живели на същото това място преди векове.

Доц. Елена Кантарева разказа за тайните на Епископската базилика, за годините, в които екипът, ръководен от нея, откриваше камъче по камъче красотите на величествената сграда.

Един от най-мащабните културно исторически проекти в демократичната ни история се случи, благодарение на комбинираното финансиране и огромните усилия от фондация “Америка за България” и Община Пловдив.

Невероятният посетителски комплекс съчетава античните мозайки и артефакти с интерактивни модули, 3D визуализации и добавена реалност. Има детски кът с образователни игри, магазин за сувенири, работилница за реставраторите, конферентна зала и галерийно пространство.

Пълният тур на Базиликата изисква поне час. Стъпил веднъж в комплекса, човек забравя за времето, тъй като там то е различно понятие- връщате се векове назад, но и се държите здраво в съвремието, а и в бъдещето, с невижданите на нашите географски ширини технологии в подобен вид обекти. И експозиционните части и множеството информация, поднесена по най-достъпен, съвременен и елегантен начин, ще ви даде една друга представа за вечния град.

Припомняме, че цените на билетите за посетители бяха определени от Общинския съвет на Пловдив преди няколко месеца и са както следва:

Единичен билет за възрастен – 12 лева. При група над 10 души – 10 лева.

За учащи – 5 лева. При група от над 10 учащи – 3 лева на човек.

Фамилен билет за родители с деца от 7 до 16 години  – 24 лева.

Комбинирани билети за Малка и Епископска базилика – 15 лева за възрастни и 6 лева за учащи.

Предвидени са и екскурзоводски беседи на цена 15 лева.

Очаквайте подробности от откриването на Епископската базилика в неделя, видео тур с доц. Елена Кантарева и много детайли от живота, реставрацията и очакванията за най-важния, модерен и знаков културно-исторически обект.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

  1. Коя неделя е откриването, кой понеделник е отворена за посетители? Сега 24 април пак идват неделя и понеделник!! Вие дати не можете ли да посочите.

  2. Изглежда добре направена експозиция, като изключим външния вид на сградата – прилича на складова или промишлена сграда и запушва изгледа на католическата черква. Мозайките са красиви – виждала съм ги преди години още по време на разкриването им.
    А какви са тези цени? – 12 лева за възсрастен!!! За пенсионери няма ли отстъпка?

  3. Закриха красивата сграда на Свети Лудвиг с това производствено хале отпред. Може би биха намерили и по-подходяща външна сграда на този комплекс. И все пак вътре изглежда доста добре направено , поздравления. Да се надяваме ,че поколенията ще оценят това ,което ще им завещаем.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина