Изоставаме много с прилагането на забраната за еднократните пластмасови продукти

Актуално Гласове Избори 2021 Новини

Правителство не е готово с навременни мерки за прилагане на директивата от началото на юли

От края на 2020 г. очакваме наредба с техническите детайли, но според  МОСВ  цялостното ѝ приемане няма да е факт преди края на есента

Българските планини, реки и язовири от години са осеяни с найлонови торбички, пластмасови шишета, прибори за еднократна употреба и т.н. „мокри кърпички“, които се разграждат до микропластмасови частици и представляват сериозна заплаха за околната среда. Плаващите сметища по р. Искър и р. Места, които се появиха след обилните валежи през януари, ни напомниха за огромното количество отпадъци, които не се депонират, не се рециклират и не се ползват повторно, а стигат до водоемите и оттам към моретата.

Доколкото тези проблеми са общи за целия Европейски съюз, през 2019 г. беше приета директива за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Целта на новото законодателство, което влиза в сила на 3 юли, е да забрани производството и ползването на територията на ЕС на някои от най-ползвани продукти за еднократна употреба. Става въпрос за чинии за еднократна употреба, пластмасови прибори за хранене, бъркалки, пластмасови дръжки на балони, пластмасови клечки за уши, сламки за пиене, чаши от стиропор, полиетилен, полистирол и полиетилен терефталат, които се разлагат на малки частици (но не са биоразградими) и напитки с опаковки от стиропор и оксо-разградима пластмаса. За останалите кутии за храна от еднократна употреба и пластмасовите бутилки до 3 литра влизат в сила допълнителни изисквания за влагане на минимално количество рециклирана пластмаса, заложено и е повишаване на разделното събиране в следващите години.

Българското правителство за пореден път не е готово с навременни мерки, така че директивата да започне да се прилага в България от началото на м. юли. От края на 2020 г. се очакваме публикуване на наредба, която да уточнява техническите детайли, но според последна информация от Министерството на околната среда и водите цялостното приемане няма да е факт преди края на есента.

Зелено движение участва на предстоящите предсрочни парламентарни избори с няколко приоритетни цели, като една от тях е приемане на законодателство, което да продължи тенденцията към замяна на продукти от еднократната пластмаса с устойчиви алтернативи.

Масовото ползване на съдове за хранене за многократна употреба, включително и в училищата, детските градини, яслите и публичните учреждения трябва да се насърчава чрез внимателна политика, съчетаващи задължения и стимули. Създаването на депозитна система за връщане на пластмасови и стъклени бутилки в супермаркетите пък трябва да е задължителен елемент от цялостна стратегия за умно управление на отпадъците.

Водещият кандидат-депутат на Зелено движение в Пловдив е Милена Найденова с преференция 105. Зелено движение се явява на изборите като част от коалицията Демократична България с бюлетина 23.

Снимка на корицата: GoBio

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.