АктуалноГрадътИзбориНовини

Избирателите на ГЕРБ, ПП и ДБ са използвали преференциите в Пловдив

Значим избор на преференции са използвали основно три от водещите парти в страната – ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и Демократична България в Пловдив, показват резултатите от вота. Размествания в листите обаче няма да има, поради високия праг от 7% за изместване на кандидат.

При победителите от ГЕРБ-СДС броят преференции в общи линии спада с мястото в листата. Най-сериозното изключение е Тони Симидчиева, която е на десето място, но получава 427 лични гласа. Тя получава повече подкрепа от всички в листата на ГЕРБ, без лидера. Втори и трети са съответно третият и вторият в листата Вежди Рашидов и Стефан Шилев със съответно 425 и 416 гласа. Още трима кандидати – на четвърто, пето и шесто място – получават значим брой преференции, между 270 и 330.

Много активни в преференциалния вот са били Продължаваме промяната. Цели 10 кандидата получават по над 200 преференции. Те са от първо до 13-о място. Интересното е, че почти всички са с близки резултати – между 220 и 320 гласа. След лидера Никола Минчев, втори в листата и по преференции с 564 е Христо Даскалов. Трети по преференции (и пети в листата) е Александър Ракшиев с 350, но той няма да измести третият в листата Росен Костурков.

Традиционно активни в преференциите са и от Демократична България. Листата им обаче е наредена според предпочитанията на избирателите. Вторият в нея – Йордан Иванов – получава 962 лични преференции, което е най-много от всички не-водачи на листи в Пловдив-град, включително и сред партиите с много повече общ брой гласове. Втори в тази своеобразна класацията отново е от ДБ – Борислав Матеев, който получава 589 лични гласа, също повече от най-силните мажоритарни кандидати на всичките им конкуренти. Единственият по-сериозен преференциален вот от по-ниска позиция в листата получава общинският съветник Веселка Христамян, която получава 305 гласа от 7-ма позиция и се нарежда след Матеев, но пренареждане и тук няма да има.

Избирателите на БСП също са се възползвали от правото си на преференции, но също основно гласовете намалят спрямо мястото в листата. Все пак е интересно, че вторият в листата – Иван Петков – Бебето получава силна подкрепа с 431 преференциална гласа – повече от който и да е кандидат не-лидер на ГЕРБ, които имат 3 пъти повече гласове общо.

Пренареждане в третата сила в града Възраждане няма, като сериозна подкрепа получава единствено вторият в листата Емил Янков с 365 гласа, което обаче процентно е по-малко спрямо останалите втори кандидати от конкурентните партии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина