Историята в едно ново измерение отваря врати в Пловдив – ВИДЕО

Актуално Градът Живот Култура Новини
Епископската базилика Филипопол

Херо Мустафа, Нанси Шилър, Здравко Димитро и Богомил Грозев прерязаха символично лентата на Епископската базилика на Филипопол

Н. Пр. Мустафа: Този обект е от голямо значение не само за България, но и за света

Херо Мустафа – посланик на САЩ в България, Нанси Шилър президент на фондация Америка за България, Здравко Димитров-кмета на Община Пловдив и Богомил Грозев – директор на ОИ Старинен Пловдив, прерязаха символично лентата на Епископската базилика на Филипопол.

 

“Днес сме тук в този прекрасен културен институт, където са стъпвали нашите предшественици и ние имаме щастието да сме тук, когато Епископската базилика на Филипопол възкръсва за нов живот, с тези думи се обърна към присъстващите”, градоначалникът Здравко Димитров.   

На откриването присъстваха народни представители от 16 МИР, областният управител, общински съветници, зам.-кметове на общината, районните кметове на Пловдив.

Под тепето ви води на видеоразходка в този изключителен обект.

Кметът Димитров благодари на всички участници в процеса на разкриването, проучването, реставрацията и експонирането на несъмнено новата притегателна точка на града.

Цялото му слово може да видите и чуете във видеото от прякото предаване ТУК.

Нейно превъзходителство започна обръщението си към присъстващите на български език.

“Красотата и историята на това свято място ми напомнят за един прекрасен български стих.

Обичам българските думи що слушам по поля и друми

Обичам българските песни и приказките ни чудесни.

За мен е чест да бъда тук днес. Това наистина е внушително събитие, тъй като то дава почит на историята.”

Тя специално благодари на кмета и на фондация Америка за България, както и лично на г-жа Нанси Шилър за дългите години усилия, за да бъде постигнат този резултат. На партньорите, на бизнеса от фондация “ Приятeли на базиликата” и множеството дарители.

“Този паметник ще продължи да бъде специално място и ние ще продължим да полагаме усилия за него. По този начин ние отдаваме дължимото и на красотата на България и на желанието да бъде съхранено нейното минало.” – каза още Херо Мустафа.

“В продължение на 7 години работим заедно ръка за ръка, камъче по камъче, за да дадем нов живот на Епископската базилика” – започна също на български език Нанси Шилър.

В словото си тя акцентира на благодарността към стотиците доброволци, които са работили на обекта. Г-жа Шилър отбеляза, че Базиликата обедини усилията на 50 фирми, 48 от които са български.

“Благодаря на фирмите и гражданите, които осиновиха птица, за да подкрепят бъдещата културна програма на Базиликата. Вашата корпоративна-социална култура е блестящ пример. Благодаря на многобройните доброволци за техните хиляди часове в почистване на тонове пръст, бурени и отпадъци. Без всички вас вероятно все още щяхме да копаем в пръста,” каза президентът на фондация Америка за България, самата тя е била десетки пъти доброволец на обекта.  

За първи път 2015, бяха ми разказвали за скритите мозайки под бурени и пясък, докато един ден реставраторката Елена Кантарева не извади пред мен метла и лопатка и разкри красива мозайка. От този момент нататък аз се превърнах в ентусиаст и доброволец. Като се връщам назад, към онзи момент, изпитвам чувство на благодарност – за възможността да изложим богатото културно наследство на България, за приятелите с които се запознах и онези, които ни напуснаха. Благодарна съм за бъдещите посетители – живот и здраве.

След откриването официалните гости бяха разведени на опознавателен тур лично от доц. Елена Кантарева и Богомил Грозев.

Церемонията бе предавана във фейсбук. Запис може да видите ТУК.

Епископската базилика на Филипопол ще бъде отворена за посетители утре от 9 часа.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Историята в едно ново измерение отваря врати в Пловдив – ВИДЕО

  1. Той и новия градоначалник си присвояват многогодишен труд и усилия на реставратори .
    Не видяхме други имена, както и на новия областен управител, който е неизвестен за житилите на областа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.