G като Георгиев

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Собственикът на „Розаимпекс” завърши ремонта на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1”

Реставрацията запази автентичния облик на паметника на културата с изключение на един елемент- новото G на върха на сградата

Ремонтът и реставрацията на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1” е на финала. Днес фасадата на паметника на културата бе разкрита с премахването на строителното скеле около нея. А резултатът от дейностите е повече от задоволителен- реставрацията е съхранила автентичния вид на аристократичната сграда в самото сърце на града. С малки изключения. Спорна е новата дограма, заместител на автентичната дървена такава. Има разлика в цвета на фасадата, която преди бе бледорозова. Има промяна и на един много интересен архитектурен елемент.

Сградата преди ремонта и след него

Оригиналният декоративен орнамент на върха на постройката е подменен със стилизирано G, което вероятно идва от първата буква на фамилията на инвеститора- инж. Димитър Георгиев.

Собственикът на „Розаимпекс” закупи сградата преди няколко години, след като тя пустееше дълго време. Възстановяването й стартира в началото на 2017 г., след задължителните съгласувателни процедури с НИНКН, а към днешна дата недовършени отвън остават единствено терасите. Поставено е дори художественото осветление.

Припомняме, че в началото на 2017г. бизнесменът насочи интересите си към паметници на културата, като купи първо сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1”, а после се сдоби и с прекрасната постройка на улица „Феликс Каниц”, където в момента вървят строително-реставрационни дейности.

В миналото в сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1” се помещаваше емблематичният бар „Ъндърграунд”. По горните й етажи се намираше клуб „Флаинхай”, а години по-късно приземният функционираше като турска пекарна. Скоро постройката ще заживее отново, но с различно предназначение. Според първоначалната информация на приземните нива  ще има банков офис и магазин, а над тях ще е еднофамилно жилище на две нива.

Проектант на обновената сграда е председателят на Камарата на архитектите за Пловдив- арх. Петко Костадинов.

 

Споделете ни във:

25 коментара за “G като Георгиев

 1. Много нелепа сграда, в порно цвят, смятай какво му е главицата на шефчето…срам и позор в центъра на Пловдив!

 2. Толкова гнусна злост, отврат ! Няма ненаказано добро ! Розовият цвят ли е автентичния, питам аз гнусните плавали? Срам ме е от такива коментарии.

 3. Хеййй,мноого сте гнусни.
  Нямате,не можете,не разбирате и не знаете за какво става въпрос.
  Гниди.

 4. С изключение на цвета, повечето коментари са безпочвени и повъхрностни. Очевидно не всички знаят колко труд и пари се влагат за да може една стара сграда да се въведе в състояние, годно за експлоатация, а това от снимките е доста повече от годно… Когато вие вложите толкова средства и време можете да имате мнение за собствените си дела върху “културни паметници”

   1. Идете в Амстердам да видите как сгради на 400, 500, 600 години са запазили автентичният си вид, но имат съвременна дограма. Напълно нормално.

  1. КОгато си купи Центъра на ПЛовдив, тогава ще се разполагаш кат пишман чорбажия така, осират трайно емблемите на града, политическата коректност и обяснения запазете за на село там!

 5. Фасадата има евтин вид. Изискванията на НИПК може да са изпълнени, но ремонта е по нови технологии за по евтино. Дограмата си е чудесна за квартална кооперация. Контраста между двата избрани цвята е груб и нахален. И все пак, поздравления за инвеститорите, че са запазили фасадата. Жалко за морала и нивото на проектанта, явно толкова знае и може

 6. Изключително лош пример за работа по автентична сграда. Старата сграда с цветове и детайли е доста по-красива. Да не говорим за дограмите стил “нова сграда в Смирненски”. Жалко, че с всички нови технологии в строителството, това е капацитетът ни. А само какви примери за реставрация има!?

 7. “В миналото в сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1” се помещаваше емблематичният бар „Ъндърграунд””. А в още по-дълбокото минало – редакцията на в. “Комсомолска искра”. И тя беше емблематична.

  1. Много вярно казва “Реликт”, че освен думичката КОРОНА известна на всекиго освен сульо-чукча-писач КараКольов, Хонорис Кауза на врачанската МАГНАУРА, тази сграда се знае и като КОМСОМОЛСКА ИСКРА с Велислава Дърева на втория етаж.
   Аха, ша кажат, вие, червени боклуци . . . и др.
   Да, ама помни Историята (с изкл. К.Кольов селяк), че само те се ОСМЕЛЯВАХА, десетилетия наред, да си кажат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.