АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Форум-север напредва, подготвят за изливане една от колоните

Разчистиха терена на Библиотеката и около други елементи на античния централен площад

Археологическата зона Форум-север, която ще свързва Главната улица с Епископската базилика придобива все по-ясен вид, като в скоро време ще бъде излята и една от колоните. Тя е елементи от частичната реставрационна намеса на екипа на арх. Румяна Пройкова, по подобие на Форум-Запад пред входа на Пощата към Цар Симеоновата градина.

Както я разказа преди няколко седмици за „Под тепето“, планира се да се издигне само една колона, тъй като няма повече достатъчно добре запазени елементи, за да се оформи приемлива реставрация. Тази колона ще направи визуалната връзка между Форум-Север и Форум-Запад. На място вече са подредени калъпите за колоната, като се очаква съвсем скоро тя да е завършена.

Личи си напредъкът и в други участъци от археологическия обект. Изцяло оформен изглежда подходът с парапетите и стълбището към улица „Гладстон“ и пешеходната връзка с Епископската базилика. На това място си личи и античната улица Кардо максимус, чието продължение е маркирано на пешеходната настилка на горно ниво, а в огромна част е запазена и в т.нар. Форум-Изток, чиято реставрация предстои.

Прилежащите към улицата помещения също вече са оформени, като предстои единствено изграждането на малък пешеходен мост над едно от тези помещения, в което е запазен надпис, свързан с един от римските императори. Близо до тези помещения вече ясно е оформено и по-ниското ниво, в което се виждат и основите на по-стария форум, който е предхождал сегашните видими останки.

Почистени и оформени са и други обособени пространства. Изчистена е зоната около подиума, който се намира непосредствено до булеварда. Изчистена е и растителността по пода на т.нар. Библиотека (или Архив) на Агората, която се намира непосредствено до Одеона. Работи се и по входа на сградата, която се предполага, че е Гражданската базилика. Там се очаква да бъде възстановен и друг надпис, свързан с римски император.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Нововъведеният стил на търговски реклами накъсващи както статиите, така и коментарите ПРЕЧИ на възприемането на съдържанието. Досегашното отделяне в дясната колона лесно беше за игнориране, но по средата . . . сякаш диверсанти саботират медията!

    Провал!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина