АктуалноГрадътЖивотКултураНовини

Фондация Пловдив 2019 обявява отворена покана на стойност 1 000 000 лева

Фондация „Пловдив 2019“ обявява трета отворена покана след годината на титлата с ясна посока да запази успешния модел за развитие на наследството от инициативата „Европейска столица на културата“.

През тази година ОС Пловдив подкрепи тригодишен план за работа на фондация „Пловдив 2019“, с което дадоха възможност на екипа на Фондацията не само да продължи да подкрепя едни то най-мащабните събития в страната, но и да гарантира съфинансиране на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Досегашните две покани по Програма „НАСЛЕДСТВО“ работиха за запазването и утвърждаването на създадените партньорства между културните оператори, институциите, артистите, изкуствата след набраната инерция от споделения успех през 2019-та. Програмата успя да даде възможност за развитие на 120 проекти и събития в две тежки и неочаквани години за сектора в резултат на пандемията от COVID-19.

Основен приоритет на фондация „Пловдив 2019“ и в настоящата отворена покана е подпомагането на културните организации от Пловдив и страната като се фокусира върху разгръщане на потенциала на пространствата и сцените, развитието на  фестивалната идентичност на града на културната карта на Европа.

В конкурса могат да участват културни организации и независими куратори и артисти от България с предложения за реализация на събития и фестивали на територията на град Пловдив, представящи: визуални изкуства, театър, танц, филмово изкуство, музика, литература, фотография, занаяти в тяхното многообразие, изкуство в публични пространства, дигитални изкуства, дизайн и развитие на капацитет в областта на привличане на публика/трансферът на знания, както и творчески индустрии.

Период на кандидатстване е от 07-ми ноември до 15-ти декември 2022 г., а календарът от събития може да започне най-рано на 1-ви февруари 2023 г. и да продължи до 01-ви декември 2023 г.

Общият бюджет за настоящата отворената покана е 1 000 000,00 лв., а направленията и тази година са две и дават възможност за реализация на фестивали и събития с различен мащаб и публики.

Категория 1 е за Фестивали и големи събития, където кандидатстването за финансиране е без определен праг на субсидията, а собствения принос е от минимум 40 % от общата стойност на проекта.  А категория 2 е за Малки проекти до 20 000,00 лв. с най-малко 30% самоучастие.

Важно условие е, че Фондация „Пловдив 2019“ ще има възможност да изплаща аванси по настоящата отворена покана само след одобрен и гласуван от Общински съвет на град Пловдив бюджет на Фондация „Пловдив 2019“ за 2023 г., но сключването на договори с всички одобрени участници може да се случи още през януари месец 2023 г., за да не се ограничи своевременния старт на подготовката по проектите.

Съставът на журито се състои от 7 специалисти в областта на културата и изкуствата. Имената на журито ще бъдат обявени след крайния срок за участие в отворената покана.

Необходимите документи за кандидатстване може да се намерят на сайта на „Пловдив 2019“. Следете събитието за конкурса и в социалните мрежи на Фондацията, а екипът е на разположение за възникващи въпроси на имейл адрес: [email protected]

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина