АктуалноБизнесЖивотНовини

EVN Топлофикация откри инвестиция за 23 млн.лв

EVN Топлофикация отбеляза приключването на проект за инсталиране на 5 нови водогрейни котли, с които компанията изцяло модернизира мощностите си за производство на топлинна енергия в Пловдив.  

Инвестицията на EVN в новите котли възлиза на 23 милиона лева и е една от най-големите инвестиции в централизираното топлоснабдяване в България през последните години. Със завършването на котлите Пловдив става първият град в България, чието топлофикационно дружество е с напълно новоизградени и модерни производствени мощности. Това потвърждава ангажимента на EVN към развитието на Пловдив като място с висок стандарт на живот, тъй като ефективното и сигурно производство на топлинна енергия е предпоставка за развитието на централното топлоснабдяване, а от там и за по-добро качеството на въздуха в града.

На церемонията на площадката на ТЕЦ Север присъстваха представители на местната и централна власт, партньори и подизпълнители по проекта, медии, местния бизнес и професионална и експертна общност.

Официалните гости, които участваха в символичното прерязване на лентата на новите мощности бяха Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България, Доминик Ярмер, председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация, Здравко Димитров, кмет на община Пловдив, Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, посланик на Австрия в България, Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия и ръководител на Външно-търговската организация на Стопанска камара Австрия в България, Ангел Стоев, областен управител на област Пловдив.

„Днес виждаме, че вторият по-големина и най-бързо развиващ се град в България, Пловдив, има изцяло нови мощности за производство на топлинна енергия. Това беше обещание, което EVN направи през 2007 г., когато придоби местната топлофикация. След когенерационната централа, която изградихме през 2011 г. и днешните нови 5 котли, можем да отчетем, че това обещание е изпълнено. Новите котли означават по-голяма сигурност за централното топлоснабдяване на Пловдив, но означават и по-чист въздух за пловдивчани“, каза  Александър Сипек в своето приветствие към гостите.

ЕVN стартира проекта за новите котли през 2019 г.  Той включва изграждане на 2 котела в Отоплителна Централа Юг и 3 котела в ТЕЦ Север с обща мощност 100 MW (мегавата). Котлите, включително и пет 25-метрови комина, бяха доставени от завода на Robert Bosch в Германия –  компания с традиции в индустриалните отоплителни решения. Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. Крайната цел е обезпечаване на пиковите мощности и гарантиране непрекъснатост на доставките на топлинна енергия за 31 000 клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив. Основният източник на гориво за котлите е природен газ, а резервното гориво е промишлен газьол като времето за превключване е минимално, за разлика от старите съоръжения, които работиха с резервно гориво мазут. Това е още един фактор за сигурността на доставките за клиентите на Пловдив и по-добрата околна среда.

EVN Топлофикация е втората по-големина топлофикационна компания в България като доставя  топлинна енергия до над 31 000 домакинства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството управлява близо 200 км топлопреносна мрежа. За последните 15 години компанията са изградени повече от 250 нови абонатни станции и 45 км нови топлопроводи. Общите инвестиции на EVN в централното топлоснабдяване на Пловдив от 2007 г. досега възлизат над 240 млн. лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина