Двама пловдивчани с престижната награда „Златен век“

Актуално Култура Новини

Министърът на културата Атанас Атанасов връчи днес традиционните награди на Министерството на културата „Златен век”, които се присъждат по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Официалната церемония по връчването на наградите се състоя в галерия „Средец” на Министерството на културата. Сред отличените са и двама пловдивски ръководители на културни институции.

Със  „Златен век“ – звезда бе удостоен директорът на Градска художествена галерия – Пловдив – изкуствоведът Красимир Линков.

Директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“, филологът Димитър Минев получи „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен.

Най-високите отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност, за техния изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

„Много си мислих какво да Ви кажа, защото не искам да има една написана реч, която да изляза и да изчета, а да Ви споделя нещо от сърце. В навечерието сме на това, което за мен е най-светлият български празник, най-светлият български ден и може би нашият истински национален празник” – с тези думи се обърна министър Атанасов по време на церемонията към отличените. „Сега ще Ви наградя и ще Ви изкажа истинската благодарност на нашата институция за това, което сте направили, но преди това искам не като министър, а като човек, със смирение да Ви се поклоня и да Ви кажа, че аз искрено си мечтая някой ден да съм като Вас”, сподели министър Атанасов. По думите му пътят, по който всеки творец поема, не е лек. Но този труден избор прави всеки човек, отдал се на творчеството и на културата.

„В момента, в който направиш този избор, знаеш, че животът ти ще е много труден и че това е призвание. Това решение не се взема заради материални причини. Знаеш, че цял живот ще трябва да водиш битка, която най-вероятно ще остане неразбрана от хората. И Вие сте тук днес, на тази церемония, защото Вие сте доказали, че в този път има смисъл. Може би най-огромният смисъл за всички нас, за всички българи, за нашия народ. Затова Ви казвам: наистина Ви се възхищавам не като министър на културата, а като един млад българин, който си мечтае някой ден да бъде като Вас. Благодаря Ви, че дойдохте, за да уважите нашето желание да Ви благодарим!”, каза още министър Атанасов.

Ето и пълен списък на отличените:

„Златен век“ – огърлие:

проф. Иван Маразов  – изкуствовед, преподавател

Иван Вукадинов – художник-живописец

проф. Здравко Митков – театрален режисьор, преподавател

Антони Дончев – композитор, пианист и диригент

Акад. Александър Балкански – цирков артист, основател на цирк „Балкански“

 „Златен век“ – звезда:

Владимир Бонев – актьор

Рашко Младенов – актьор, служебен министър на културата през 2017 г.                            

Красимир Линков – изкуствовед, директор на ГХГ – Пловдив   

Д-р Олга Маркова – кинокритик и преподавател

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен:

Франциска Йорданова – секретар на НЧ „Христо Ботев-1928“ – Варна

Д-р Елена Кленина – археолог и историк

Томас Фрам – преводач и журналист

Борис Нешев – филмов сценограф и художник

Мария (Марта) Миронска – филмов сценограф и художник

Доц. Правда Кирова – филмов продуцент, сценарист, преподавател

Доц. д-р Соня Пенкова – историк, директор на НВИМ

Николай Априлов – режисьор и преподавател

Маргарита Радинска – поп и джаз певица

Надя Попова – поет и преводач

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен:

Вили Кожухарова – вариететна актриса

Иван Боримечков – читалищен деятел от Тараклия

Нико Стоянов – поет, сценарист, журналист в Кишинев

Димитър Минев –  филолог, директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив 

Лиляна-Цезия Механджиева – поет и журналист.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.