До дни отпада карантината за чужденци, идващи в България

Актуално Живот Новини ПУЛС

НОЩ: Тенденцията вече е стабилна към намаляване, но маските скоро няма да махнем

Няма опасност от заразяване с коронавирус при къпане в морето

От Първи юни децата ще играят на детските площадки

“Обсъждаме преминаване към друга стратегия и ще препоръчаме да отпадне 14-дневната карантина за влизащи в страната”, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вероятно от 1 юни, добави той.

Според Кунчев главните мерки не трябва вече да се предприемат по границите, а служителите на РЗИ да се върнат на своите места в страната и да обръщат внимание на съмнителните случаи, да откриват рано заразените с коронавирус и да предотвратяват възникването на огнища.

На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, той отговори: „Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени”. Отварянето на детските площадки, по думите му, също ще се случи от Първи юни.

Ангел Кунчев допълни, че се обсъжда и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне на информацията, тъй като тенденцията вече е стабилна към намаляване.

„Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек, като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго”, каза още доц. Кунчев.

Относно летните почивки и къпането в морето, доц. Кунчев обясни, че вирусът не се предава през морската вода.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта. “Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията”, допълни доц. Кунчев.

“Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол”, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос има ли лекарството странични ефекти.

Проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България – това изисква огромен брой пациенти – такива проучвания се правят от СЗО, а те са временно прекратени към момента. Всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения.

Споделете ни във:

1 коментар за “До дни отпада карантината за чужденци, идващи в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.