АктуалноБългарияИзбориНовини

Димитър Главчев обеща кабинет от експерти

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев единствен е приел да стане служебен премиер. Това заяви президентът Румен Радев преди официално да му възложи да предложи състав на служебен кабинет. Номинираният за премиер заяви, че това ще стане след седмица, а след срещата с президента добави, че двамата трябва да се стремят предстоящите избори да са 2 в 1.

Главчев заяви, че е имал много сериозни колебания дали да приеме да бъде премиер, като това е било трудно решение за него и президента, но алтернативата е била хвърляне на държавата в конституционна криза. Даде заявка, освен за организирането на честни избори, да работи за подобряване на живота на хората.

Подчерта, че ще представи равноотдалечено правителство от политическите сили със състав от експерти, неопетнени и некорумпирани, както и с добро име в обществото. Ще направи така, че Радев да не се срамува при подписването на указа за правителство. След срещата между двамата добави, че все още не е готов с кабинет, а тепърва започва разговори.

По повод коментари на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“, че е ярка политическа фигура, заяви, че преди 2-3 години тази яркост е избледняла, а от 8 месеца, когато е бил назначен в Сметната палата я няма. Добави още, че смята да представи списъка си с министри на всички формации в Народното събрание.

Главчев беше дългогодишен депутат от ГЕРБ, а през 2017 г. за няколко месеца беше председател на Народното събрание. В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се надява президентът да не го посочи за премиер. Тогава Борисов заяви, че двамата не са се виждали с години. Днес Главчев каза, че не се е виждал или чувал с Бойко Борисов отдавна, а след това се сети, че се видели в парламента на 28 юли 2023 г., когато е гласувана кандидатурата му за Сметната палата.

На въпрос дали ще остане някой от сегашния кабинет, поиска да му бъдат посочени хора, които не са ярки политически фигури. Попитан дали ще покани вътрешния министър Калин Стоянов, който бил сочен за експерт и професионалист, Главчев заяви, че ще води разговори с много хора. На допълнителен въпрос на „Дневник“ уточни, че не смята Калин Стоянов за политическо лице, а за експерт. Бе попитан и за Асен Василев, като отговори, че не вижда как той ще е в кабинета.

„Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, тъй като е избран отдавна и много правителства са го изпълнявали“, заяви Главчев. Сред приоритетите си очерта влизане в еврозоната, както в сухопътния Шенген.

В официалната част на срещата между двамата Радев подчерта, че последните промени в Конституцията, са за да се елиминира влиянието на президентската институция върху служебното правителство и ще се съобрази.

Нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето на правителството.


Добави обаче, че ще очаква обаче кабинет, който е максимално политически неутрален и работи изцяло в интерес на гражданите и България.

Вчера президентът съобщи, че е избрал председателя на Сметната палата за кандидат за служебен премиер. Радев проведе срещи с посочените от Конституцията потенциални кандидати за поста в последния ден и половина веднага след като „Има такъв народ“ приеха и върнаха третия мандат. Президентът няколко пъти коментира ограниченията и проблемите, които са били заложени за новата процедура, но демонстрира, че той ще я движи бързо на фона на исканията на повечето партии за избори 2 в 1 (датата за тях е 9 юни, защото тогава ще бъдат тези за европарламент).

Днес Радев за пореден път критикува промените в Конституцията.

„Събитията от последните дни разкриха до голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха и авторите на тези промени“, заяви президентът, който пред медиите и номинирания за премиер изтъкна направеното от неговите служебни кабинети.

От „Продължаваме промяната“ опровергаха Радев, че Главчев е бил единствената възможност

Пред „Дарик Радио“ Лена Бориславова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ опроверга Радев, че единствената му реална възможност е бил Димитър Главчев.

„Радев трябваше да реши дали да избере ярка политическа фигура на ГЕРБ, или господин Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“, и той направи своя избор. Любопитното е, че този избор явно бил направен още преди да минат формално всички консултации“, заяви тя.

По думите ѝ в разговора с Гюров, който не е заявявал публично нежелание да заеме позицията, Радев по никакъв начин не е отворил темата той да бъде служебен премиер.

„Решението за това да се избере ярко лице на ГЕРБ е било направено отдавна, следващите срещи са били абсолютно проформа“, заяви Бориславова.

източник: Дневник

снимка: © Велко Ангелов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://e.vg/alman

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина