Депутатите от 45-ото НС се заклеха в старата сграда

Актуално Власт Избори 2021 Новини

Вие наследявате една институция в дълбока криза, каза президентът Румен Радев в обръщението си към тях

“В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет.”

Протест пред парламента съпроводи откриването на новото – 45 Народно събрание на страната. Протестиращите поискаха парламента то да се саморазпусне, да има нови избори,  служебно правителство и пълно разследване на правителствата на ГЕРБ.

В това време вътре се заклеха новоизбраните депутати, като тези, които са в карантина, го направиха онлайн /скрийшот на корицата/.

Първото заседание бе открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”.

Снимка: Хр. Касабов/ БТА

“Неумолимият ход на времето и датата на раждане ми дадоха привилегията да открият заседанието. И дано да съм добра орисница”, каза Мика Зайкова.

По настояване на няколко политически сили заседанията бяха върнати в старата сграда на парламента като символ на промяната и края на ерата на ГЕРБ. В залата все още не са монтирани устройствата за гласуване. За да провери кворума, Зайкова изчете от трибуната списъка с новите депутати.

Поради заболяване, патриарх Неофит не бе в залата. Присъстваха президентът Румен Радев,  вицепрезидентът Илияна Йтовоа, президентът Росен Плевнелиев, главния мюфтия, посланици и др. официални гости.

“Вие наследявате една институция в дълбока криза, каза президентът Румен Радев в обръщението си към новите депутати. “От вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено”, каза още държавният глава. 

Президентът съобщи,  че в понеделник ще направи консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

“В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет,” допълни Румен Радев.

МеждувременноБойко Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.