АктуалноГласовеГрадътЖивотИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Арх. Чавдар Тенев: Пробивът под Централна гара е безсмислен

Според архитекта проблемът за връзка на Южен с централната градска част не се решава цялостно

Призовава мащабния проект да бъде спрян, а усилията да бъдат насочени към реконструкция на бетонния мост с кръгово кръстовище на второ ниво, над бул. Христо Ботев.

„ Пробивът под Централна гара е излишен, безсмислен и е редно да бъде спрян. Причината е, че той няма да осигури по-добра връзка на южната част на града с централната и съответно другите райони”, това заяви пред Под тепето арх. Чавдар Тенев по повод реализирането на мащабния проект на НКЖИ за автомобилен подлез под жп линиите, който да свърза бул. „Македония” в Кючук Париж с бул. „Васил Априлов”. Председателят на КАБ подчерта, че не изразява мнението на браншовата организация, която оглавява, а изказва личната си позиция на архитект, за който градоустройството е основен елемент в развитието на едно голямо населено място като Пловдив.

Арх. Тенев е категоричен, че в този му вариант на реализация пробивът под Гарата не решава проблема за свързаност на южната с централната част, а повдига въпросителни. Смята, че фокусът трябва да бъде изместен- вместо за подлеза да се харчи огромен финансов ресурс, усилията да се пренасочат към скоростна реконструкция на бетонния мост, който да развие развръзката между Южен и останалата част на Пловдив чрез кръгово кръстовище ситуирано на второ ниво над бул. Христо Ботев, привързано към реконструирания бетонов мост. „Разбирам, че проектът е на НКЖИ и че проектантите не са от Пловдив, но всичко това се е развивало без да имаме информация за съществените детайли. Сега, със старта на строителните дейности от север виждаме какво се реализира и лично мен това много ме притеснява. Миналата седмица бях в НКЖИ, за да получа конкретна информация за проекта. Защото това, което е предприето, виждам, че има много сериозни проблеми. Но проектът все още може да се промени, не е късно. Иска се разбиране и желание от страна на Възложителя и на Общината, която може да изкаже своята позиция”, каза арх. Чавдар Тенев.

Той е против пробива под Централна гара в този му вид, тъй като основният проблем за връзката между Южен и останалата част на Пловдив няма да бъде решен. Дори напротив, ще се задълбочи, тъй като ще обърка градоустройствено зоната. За да онагледи позицията си той дава пример с първия градоустройтвен план на арх. Йосиф Шнитер, който планира лъчева схема в разработката си за бъдещето на Пловдив. Пред Централна гара планира транспортен възел с пет лъча – Христо Ботев посока запад, Васил Априлов, Руски, Иван Вазов и Христо Ботев посока изток. Идеята на Шнитер е транспортните връзки да се събират в транспортен възел пред  Централна гара, откъдето да тръгват всички видове транспорт. Ако с този пробив можеше да се пусне шести лъч – от колелото пред гарата към Район Южен, то това решение би било идеално. Такава комуникационна връзка наистина би свързала Кичука с всички други посоки от северната страна на ж.п. ареала. Но от проекта се вижда, това е невъзможно.

„ Всички очакват кръговото на Централна гара да се свърже с още един лъч с Кючук Париж. Това обаче няма да се случи. Пробивът ще излиза чак на кино „Гео Милев” и „Копчето” и няма да се свързва по никакъв начин с кръговото на Централна гара. Това е изключително сложно откъм реализация съоръжение и още толкова скъпо, което обаче няма да работи ефективно. Идеята за връзка на Централна градска част с Южен ще е частична. Колите ще излизат на „Васил Априлов” и ще трябва да продължават направо, като така ще натоварват кварталите в страни преди да се насочат към посоката си. Нужна ли е тази сложна строителна гимнастика и огромен финансов ресурс за частично решаване на въпроса? Има ли смисъл? Не, не е, е моят отговор. Това може да бъде направо с по-малко усилие и за много по-малко пари, чрез реконструкция на бетонния мост и изграждане на кръгово кръстовище към него и над бул. Христо Ботев. Бих искал да поясня, че такова предложение е направено от Пловдивската Камара на инженерите още през 2019 г. и е било изпратено до Кмета и Областния управите, но колегите не са получили обратен отзвук. Това предложение аз намирам за много разумно”, подчертава арх. Тенев.

При посещението му в НКЖИ той разбира, че бетонният мост ще се реконструира, но на втори етап на проекта, когато пробивът е завършен. Кръговото над бул. Христо Ботев, към бетоновия мост засега е само идея възприета от НКЖИ, както и самата реализация на бетонния мост. Смята, че ако се изгради въпросното колело, то смисълът от пробив под Гарата отпада.

„Бетонният мост трябва да е на първи етап, а подлезът да не се реализира. Той и сега може да бъде спрян, но върви с пълна пара с куп компромиси. Един от основните е прекъсването  на големия, главен канализационен колектор, който минава по бул. „Христо Ботев”. Той се изтича гравитационно на минимален наклон в момента. Но с изграждането на пробива ще бъде заустен преди гарата от Запад, ще разорат кварталите наоколо, за да го прекарат през малките улички, за да заобиколи дългия подземен тунел на пробива, и ще се върне обратно към Христо Ботев,  някъде преди автогара Юг. Пътят на тръбата обаче става доста по-дълъг, а наклонът за оттичане намалява. Влизаме в риска колекторът да се задръства системно. При колело на бетонният мост няма да се сече колекторът и този риск не съществува. Освен това при такъв вариант цената на проекта ще падне многократно. Питам се защо този анализ не е правен от главния архитект и Кмета. Трябвало е да се спре и да се обсъди какви компромиси създава това решение, което се реализира в момента. Освен всичко така е решено, че колите, които се движат от север по „Васил Априлов” в посока кръговото на централна гара буквално да влизат в еднолентови улеи, заобикаляйки изхода от бъдещия тунел, което при малкия профил на булеварда е доста компромисно решение. Струва ли си тази цялата гимнастика да се прави? Ако се  подходи разумно и сега се спре това строителство, има смисъл да се премине към решението на пловдивските инженерите. Да, ще кажат, че в Общия устройствен план е дадена такава връзка, каквато се изпълнява в момента, но от работния проект виждаме, че тя не е удачна. ОУП е в сила, но той също подлежи на корекция. Смятам, че дори на този етап, си струва решението с пробива под Централна гара да се преосмисли.  Пловдивските инженери са специалисти на високо професионално нива и тяхното мнение трябва да се има предвид”, каза още арх. Чавдар Тенев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

13 коментари

 1. = https://www.youtube.com/watch?v=I2blDDOkBgc =

  в минута 31′:31′ на този клип от ПОТВ от 21 окт. 2020 арх. Иван ДЕЛЧЕВ от БулПлан е категоричен, че „ПОДЛЕЗ“ дълбоко под гарата вместо ажурно евтино лесно ПРЕМОСТВАНЕ ЩЕ БЪДЕ ГРУБА, СКЪПА ГРЕШКА С ПОСЛЕДСТВИЯ

  1. = https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/obshtina-plovdiv-i-nkji-podpisvat-za-betonniq-most-i-estakadata-na-bul-koprivshtica =

   Кметстващият баскетБОЛЕН мозъклия напира преди да сме го окончателно ДИСЦИПЛИНАРили с десетината му Послушници да заГРОБИ омразния му Град (той се явява Почетен СъСелянин на БОЙКОВГРАД) със дългосрочни БракоСъчетания със „Националната“ кис-кис НКЖИ за дерайлиране отвисоко 15 метров километричен МОСТ

 2. Целта на проекта е не да се създаде удобна транспортна връзка на пловдивчани, а да се „усвоят“ едни над 200 милиона лева европейски пари! Никой от отговорните лица не се интересува от мнението и желанието на гражданите.

 3. Мижавата „Камара“ =КАБ= за Града изобщо май не е никакъв Фактор, а посмешище, гилдия, Клуб със скъп членски внос без сили. Щом вече години на развилнялия се междуселски Послушник Ахрянов =ГладАрх ама без колегиален КОНКУРС= дето бучи своите Идиологии навръх Тепета не намериха начин да му регулират правоспособността до селски Летни Кухни и ГАРАЖИ.

  „Лично становище“ на Тенев срамежливо било, брей!

  Щом няма становище на Камарата що не идеш да бродираш кавьорчета? Той и Иван Делчев от БулПлан смутолеви пред ПОТВ своето ЛичноМнение, че ПОДЛЕЗ ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА под гарата било погрешно…

  ,,,А КЕРВАНО СИ ВЪРВИ

 4. преМОСТване -както доказа Бетонния с десетилетия вярна служба без поддръжка или „отводняване“– е естествения начин да свържем Юга със Севера БЕЗ ДА ОПУСТОШАВАМЕ ЦЕЛИ ТЕРИТОРИИ с „развръзките“.

  Цял свят го прави, ама инж. Байганев е най-хитър (вероятно КЕЛЕПИР има в дупките) и ще препречи централна градска зона с изкопи, подпорни стени, рампи, стълбища и пикалници. Смееш ли да влезеш в такъв тунел? Софиянци зазидаха голям подлез пред Транспортна, че БЕЛЯ. Пешеходното до коловозите дето е плитичко при всеки дъждец… именно.

  Ажурни стоманени структури -решетести, мрежести, даже без асфалт с извинение към ОПГрупа– оставят квадратурата под себе си между стъпките незасегната

 5. Пробивът е вече тръгнал и трябва да се довърши. Да се спира сега е меко казано неудачно. Друг е въпросът, че излиза на грешното място. Аз щях да го изкарам на повърхността в средата на бул. Руски. Там е по-широко от Васил Априлов, могат да оставят по една лента към кръговото. И ще бъде по-полезно за трафика. Ще трябва да се отсекат няколко чинара, но ще бъдат засадени нови. Така е животът.

  1. Това че „ВЕЧЕ Е ТРЪГНАЛ“ е най-тъпоъгълното изказване почти сякаш от кокала между ушите на баскетБОЛНИЯ мозъклия…

   Колега Геров, ех, Франки, оти се не гръм…

 6. Подлезът ще свърже много добре района! В случая е предвидено обаче да има и южна тангента, по която нищо не е направено! Ясно е за центъра ще се излиза през надлез Родопи, а сега след запазване на Бетонния мост – и през него. С подлеза под гарата вече няма да има престрояващи се от бетонния мост в най-лява лента за обръщане на посоката!

  1. „ЗаспалМуйкоВсламата“ =АЙЛЯК= калинката от СелСъвета ако го питаш – вдигат раменв:

   „не е наш Проект, а на Националната НКЖИ“

   Нима?

   Че е натресен на Града от НКЖИ =ДА, наистина, с тотално незачитане на ГрадоРАЗстройството техните чертежчета обслъжват техни мераци и щения (които хич не са Национални ами са глуповати особено в Скоростта от 120 км/ч с която щял да профучава покрай Малка гара Пловдив без да си прибере натопорчения Пантограф че да се шмугне под Бетонния!).

   НО РАЗНОСКИТЕ, ПАРИЧКИТЕ, ПЛАЩАНЕТО -И ИЗПЪЛНЕНИЕТО- НА ИДИОТИЗАМА ОСТАВА ИЗЦЯЛО В ТЕЖЕСТ НА ГРАДА, НА КАДЪРНИЦИТЕ ОТ СЕЛСЪВЕТА.

   НКЖИ ПЛАЩА И ПРАВИ САМО КАКВОТО СТАВА В ОЧЕРТАНИЯТА НА ИМОТА ИМ.

   РАЗВРЪЗКИТЕ ЗА СЛИЗАНЕ ДО ДЪЛБОКАТА ТЯХНА ДУПКА СА МОЙ ПРОБЛЕМ / ТВОЙ / НАШ / И НА ВНУЧКИТЕ…

   1. Дедите ни мъдро прокараха железницата ИЗВЪН Града да не си пречим. До Станцията се е пътувало с файтони по прашната ул. Станционна покрай тютюневите фабрики в …периферията,

    Разсъжденията как инж. Шнитер трябвало да предвиди и ос -връзка- към юг са исторически погрешни – по онова време натаък Град не е имало, а царевици.

    ЛОГИКАТА, ама Здравата Логика като за Национална Компания, е да си махнат железариите от територията на Града.

    РЕЛСИТЕ ДА ЗАОБИКОЛЯТ ПЛОВДИВ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина