АМТИИ отличи изявени студенти на годишната си изложба – ВИДЕО

Актуално Култура Новини

Градската художествена галерия на Пловдив отесня – ГАЛЕРИЯ

Те са цветни, креативни и пълни с идеи, а преподавателите им ги водят по тайните пътеки на изкуството и им дават свобода – студентите на Академията за музикално, танцово и изобразителни изкуства в града под тепетата „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

 

Всеки зърнал Годишната им изложба ще се убеди в това от пръв поглед. Тя се откри във вторник в Градската художествена галерия на Главната улица.

В нея студенти от различни курсове на бакалавърската и магистърската степен на обучение от всички специалности на факултета по „Изобразителни изкуства” – Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика и Скулптура – представят селектирани творби.

По време на откриването на събитието пред ГХГ заместник-ректорът на пловдивската Академия проф. Галина Лардева

отличи с дипломи изявените млади творци в ежегодния студентски конкурс.

Тя отбеляза значимите резултати на академичното обучение, показателни за които са творбите в изложбата.

Акцент на вечерта беше атрактивното модно ревю, в което шестима бакалаври от специалност „Дизайн на облеклото“ представиха свои тематични колекции. Дефилето продължи с тоалети, проектирани от 11 техни по-млади колеги.

Изложбата е с вход свободен и може да се види до 27 юни.

Тя е едно от големите събития в тазгодишния мащабен фестивал Made at the Academy, който за втора поредна година представя в цялост творческия потенциал на висшето училище по изкуствата: класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор.

Програмата на фестивала продължава и днес.

На 8 юни АМТИИ кани Пловдив на Римския стадион от 18.00 ч., за да представи документалната изложба „Академична памет“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев, която е посветена на паметта на значимите личности, свързали жизнения и творческия си път с дейността нa Академията и допринесли за нейното утвърждаване като водещо висше училище в областта на изкуствата. Изложбата ще продължи до края на юни.

Час по-късно, в 19.00 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър вдига завеси с „Рита“ – едноактна опера от Гаетано Доницети с диригент ас. д-р Алия Хансе и режисьор ас. д-р Ивайло Михайлов и с участието в оркестъра на музикантите от „Интро“.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.