Альона от Запорожие: Искаме само спокойствие и мир, нямаме нужда от нищо повече

Актуално Гласове Градът Живот Новини

Бившата Белодробна болница отвори врати като Център за временно настаняване на украински бежанци. Там подслон вече имат 5 украински бежанки с общо 7 деца. Всички те са пребивавали в хотели по държавната програма, която приключи на 31 май. Изхранването на бежанците е поверено на фирма след обществена поръчка и струва по 7,20 лв на човек дневно.

И петте настанени в дома украинки са доволни от условията и благодарят за отношението на институциите и многото доброволци.

„За момента искам безопасност за децата и майка ми, защото те са достойни да живеят в безопасност. А не да чакат, че нещо ще прелети над главите им, да няма какво да ядат и да се лекуват. Безусловно благодарна съм на България, на Пловдив и всички хора. Нито една лоша дума не съм чула, всички помагат. Благодаря”, каза една от младите майки в бившата Белодробна.

„ Всичко е наред, условията са нормални. Искаме само спокойствие и мир, нямаме нужда от нищо повече”, каза Альона от Запорожие. Тя напуснала дома си, когато ракетите на руските окупатори започнали да приближават.

В Белодробна се намира и Марина, майка на две деца. Тя учи български и вече успява да се справи с езика.

„Хубаво е тук”, спокойно, обяснява Марина.

Идват в Пловдив през март с майка си и синовете си. Първо се настанили в хотел, но с приключването на програмата се наложило да потърсят помощта на Наташа Елис. „Тя е нашето злато”, казва за дейната си сънародничка Марина.

„Не мога да работя цял ден, а почасово,  заради малкия си син. Сега той е в детския център за нашите деца, за да имам възможността да работя”, сподели Марина.

Тя е работила помощник съдия в Украйна преди войната. Казва, че трудно може да работи като правистка в България, тъй като все пак е чужд език, а и законодателството тук е различно от украинското.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Альона от Запорожие: Искаме само спокойствие и мир, нямаме нужда от нищо повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.