Адвокат от столицата пое защита на протестърите с яйцата

Актуално Гласове Новини Темида

Адв. Росен Рашков: Няма разпитан нито един свидетел

Адвокатът от столичната адвокатска колегия Росен Рашков пое защитата на протестиращите, посрещнали здравният министър пред областна управа с яйца и черни чували Даниел Михайлов и Валентин Караджов. Осъдените на тридневен арест по бързата процедура в края на миналата седмица обжалват наказанието си в момента, докато пред съдебната палата върви протест в тяхна подкрепа. Това се случва малко, след като адв. Стефан Левашки се оплака от некоректно отношение от страна на Михайлов и Караджов.

Двамата твърдят, че не са хвърляли по министъра яйца,  нито пък по охраната на областната управа, а по самата административна сграда. Така изразявали несъгласието си срещу политическата и институционална риторика около коронавирус кризата. Един от тях- Валентин Караджов, твърди че е бил удрян от полицейски служител, който го заставил да изтрие от телефона си видеото от лайфстрийма от посрещането на министъра. Той си е изкарал и медицинско, което ще представи пред съда днес.

„ Това несправедливо решение трябва да бъде отменено и те трябва да бъдат признати за невинни. Всяко друго решение би било посегателство срещу правото на свободно изразяване и правото на протест”, коментира преди заседанието адвокат Росен Рашков.

Той подчерта, че няма разпитан нито един свидетел .

„ Само на фазата докладната записка приемат, че те били виновни и приемат, че деянието било осъществено във вида, в който го сочат органите. Това е абсурдно. Да не говорим, че практиката включително на съда в Страсбург, е в съвсем различна посока. По данни, снети от нашите подзащитни, било е упражнено полицейско насилие върху тях. За мен е много показателно, че това се случва по време, по което от Европейския парламент идва резолюция, с която се осъжда полицейското насилие в България.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.