273 дела за домашно насилие над жени и момичета в Пловдив за година

Криминале

Всяка четвърта дама е жертва

Посегнал веднъж, агресорът винаги посяга отново

Насилието не е загуба на контрол. Това е поведение, с което си служат хора, за да контролират другите

Жена се докосва само с цвете, гласи една българска поговорка. Действителността, обаче, е малко по-различна. Оказва се, че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Тези данни бяха изнесени днес на дискусията, организирана от Зонта клуб  и Джендър алтернативи на тема "Да говорим открито за насилието над жени и момичета". Събитието е в рамките на 16 дни на активност срещу насилието, основано на пола. Кампанията стартира на 25 ноември, когато е Международният ден срещу насилието над жени и завършва на 10 ноември – Международният ден за правата на човека.

В залата в хотел Тримонциум се събраха днес, както дами от клуба организатор, така и прокурори, съдии, съдебни изпълнители. В публиката пък бяха много студенти, ученици, а също и представители на различни сдружения от града.

Много от жените, станали жертва на домашно насилие, мълчат, коя от срам, коя от страх. Любовта между двама души, би трябвало да е нещо красиво и да дарява усмивки по лицата, но понякога някои хора разбират криво това чувство. Ако един човек нарани партньора си, той несъмнено ще го направи отново, независимо дали след дни, седмици или месеци. Единственият начин да се прекрати порочната практика е да се потърси помощ. За 2014 година в Пловдивския съд за домашно насилие над жени и момичета са започнати 273 дела.

Преди всичко е важно да се разбере, че насилникът не е силен, а всъщност е слаб, споделиха лекторите.

Интерес у присъстващите провокираха и разказите на съдия Ранчев, от Пловдивския апелативен съд, който от 25 години е в бранша и сподели за няколко случая с насилие над жени, които лично него са го изненадали по някакъв начин.

Били са направени оценки на 22-ма осъдени сексуални насилника, като извода от проведените интервюта с тях е, че почти всички от тях биха извършили отново същото престъпление.
Насилието не е загуба на контрол. Това е поведение, с което си служат хора, за да контролират другите.

Споделете ни във:

1 коментар за “273 дела за домашно насилие над жени и момичета в Пловдив за година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.