АктуалноКриминалеНовиниСъд

80-годишният дядо, убил арендатор в Първомай, остава в ареста

Според съда има опасност да извърши друго престъпление

Пловдивският Окръжен съд задържа под стража 80-годишния Благой Цветилов, обвинен за хладнокръвно убийство в първомайския квартал Любеново.

Припомняме, че той бе задържан с прокурорско постановление, след като лично се предаде в полицията с оръжието и направи самопризнания.

Спрямо 80-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 21.10.2022 г. в землището на гр. Първомай, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил  Митко Иванов – престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 пр.1 вр. чл. 115 от НК.

От Прокуратурата поискаха постоянен арест с мотиви, че за това тежко умишлено престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, а така също, че Благой може да извърши ново престъпление.

Убил го е съзнателно и хладнокръвно, от близо“, посочи наблюдаващият прокурор.

Разбра се, че обвиняемият и жертвата имат родствена връзка и от години спорели за подялбата на земите. Възрастният мъж твърдял, че трябва да получава по-голяма рента, тъй като по-голяма част от обработваемите площи били негови.

80-годишния Благой Цветилов бе доведен в залата с белезници, защитата му, в лицето на адв. Петров посочи, че не оспорват фактите и обстоятелствата, но моли съдът за домашен арест заради напредналата възраст на клиента му. Юристът посочи, че „парична гаранция“ би била равностойна на арест, предвид финансовото състояние на пенсионера.

Пред магистратите възрастният човек заяви:

„Искам само да кажа: Ако може да ми ликвидирате живота, аз за къде съм вече? Нямам какво да кажа. Искам да се прибера вкъщи, ако може.“

Адв. Петров отбеляза още, че той и клиента му не са съгласни с квалификацията на престъплението, но това ще се изясни в самото производство.

Мъжът няма регистрирани противозаконни прояви до момента, има и постоянен адрес.

Бе потвърдено, че той е направил пълни самопризнания и е предал законно притежаваната ловна пушка, с която е стрелял. По време на заседанието стана ясно още, че Благой е казал на няколко свидетели, че е убил земеделския производител, който обработвал площи под аренда, като го е застрелял в главата с пушка.

Жертвата е на 53-години, а двамата имали спор, в основата на който са били неуредени имуществени отношения.

Съдът прецени, че от доказателствата по делото, събрани до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението и при мярка, различна от задържане под стража, е налице реална опасност от извършване на престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Снимка: в-к 24 часа

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина