АктуалноЗдравеКриминалеНовини

5 от децата, яли дюнери в Розино, са в УМБАЛ „Св. Георги“

Обектът е запечатан, не е имал разрешително. Задържан е собственикът на павилиона.

Пет от децата, получили хранително натравяне в село Розино след консумация на дюнери, са настанени вчера следобед в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, съобщиха от болницата.

Те са пристигнали между 16 и 19 часа и са на възраст между 7 и 11 години. При постъпването са били в увредено общо състояние, силно обезводнени.

„Нито едно от децата не е в критично състояние. След започнато незабавно лечение, днес се отчита значително подобрение в състоянието на децата, благодарение на екипа на инфекциозна клиника. Резултатите от микробиологичните изследвания се очаква да бъдат готови до два-три дни“, уточниха от клиниката.

Децата, натровили се с дюнери в Розино, са в сравнително добро състояние. Това заяви пред NOVA и директорът на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Сийика Димчева.

Сигналът в РЗИ е получен около 13.00 ч в понеделник от директора на 112 СОУ в Клисура. „Беше ни съобщено за 18 деца, които са с болки в корема и повръщане“, допълни тя.

12 от тях остават за лечение с хранително отравяне в инфекциозното отделение на карловската болница МБАЛ „Д-р Киро Попов“, съобщи управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков, пред радио Пловдив.  Трима от малките пациенти са с в по-сложно състояние – едно от децата е силно обезводнено, други две са с висока температура. Състоянието им се стабилизира, няма опасност за живота им, каза още д-р Обрейков и допълни, че очаква да се възстановят за няколко дни. 

По думите му през спешното отделение на карловската болница са преминали общо 35 деца. Пет от тях са насочени към инфекциозната клиника в Пловдив, а останалите са освободени за домашно лечение. 

Агенцията за  безопасност на храните откри нарушения в павилиона, от който са закупени дюнерите, предизвикали интоксикация и обектът е запечатан. 

Задържан за 24 часа е собственикът на павилиона за дюнери, който е работил там сам.

Снимка: Shutterstock

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина