АктуалноГласовеГрадътЗдравеМненияНовиниПУЛС

215 проби за 5 дни са обработили референтните лаборатории за COVID -19 в Пловдив

Проф. Карен Джамбазов: Все още не е възможно да се правят тестове по желание на гражданите

Защо Областният оперативен щаб е без маски?

От миналия четвъртък до вчера, включително, лабораториите за изследване на коронавирус в Пловдив в двете болници „Св. Георги“ и „Пълмед“ са обработили общо 215 проби. Това стана ясно след заседанието на Областния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID – 19.

Според приетата практика, данните се обобщават в края на деня и се изпращат към Националния оперативен щаб и се води обща статистика, уточни областният управител Дани Каназирева.

На въпрос на Под тепето „Има ли хора, които сами желаят да бъдат тествани?“ отговори изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ порф. Карен Джамбазов.

„Референтната лаборатория в Инфекциозна клиника бе създадена с цел Пловдив да има своя собствена. В нея на първо място се изследват пробите на хоспитализираните, на второ – тези на медицинския персонал, и след това на пациенти, за които има съмнения“, обясни реда той.

По думите му, на този етап все още нямаме такава опция. Професорът изреди причините, като уточни, че първата е чисто финансова.

„За сега има осигурени количества китове за проби, но на този етап е важно да бъдат потвърждавани съмненията, тъй като не сме убедени, че пикът е отминал, затова е важно да пестим ресурси и потенциал за времето, когато те са нужни.“

Накрая директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ изрази надежда, че за тестване на граждани по желание може да се говори на следващ етап, но сега е още рано.

Директорите на болници в Пловдив, в които има спешен сектор, отчитат, че се наблюдава намаление на потока в тях, независимо от поводите, за които хората търсят помощ. Те смятат, че това се дължи на мерките, свързани с карантината.

В тази връзка областният управител Дани Каназирева напомни, че с решение на Медицинския щаб в Пловдив бяха разкрити няколко кабинета за консултиране, за да се намали натискът към Инфекциозна клиника и спешните центрове.

В края на брифинга тя отговори на въпросите на граждани, които често питат „Защо Областният оперативен щаб е без маски?“

„Този щаб работи вече втори месец почти ежедневно. Още преди обявяване на извънредното положение. Извън сградата и извън заседанията спазваме мерките, на пресконференции не ползваме маски. Иначе всички сме снабдени имаме и носим маски.“

Още по темата:

40 са потвърдените случаи на Covid-19 в Пловдивска област

29 от тях са в Пловдив, 19 са оздравелите до момента. 1354 души към днешна дата в областта са под карантина.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

 1. Системата ни е здравеОПАСНА.
  ГЕНЕРАЛИСИМУСът лъже.
  Понеже е агент на РежимаБоБоТРИ (партия САРБ =Селянки за Амер.Р.Б. бивши „Граждани…“=ГЕРБ) и политкоректно ни кандардисва колко 1. сме лоши; 2. са добри; 3. няма нужда да полагат усилия и грижи, нито 4. разноски, или 5. оборудване, защита, маски тестове; но 6. глобите по двайсетина пенсийки с един удар са правилни, доходни, и може да се удвоят / утроят; и т.н.
  Единствената достоВЕРНА, ИСТИННА статистика, а не стъкмистика от „ЩАБове“ може да произлиза от …
  ГРАО, Гражданските Регистри на населението: раждаемост, смъртност, нъл’тъй; УМРЕЛИ по месеци сравнено (и по седмици още по-прецизно!) още от декември И ТО НЕЗАВИСИМО ОТ ПРИЧИНИ ЗА СМЪРТТА =ТОТАЛ, общо, дай цифрата без увъртане „ама те бяха сифилистици“ пък ний умеем да са сещаме / ориентирВаме, мерсиме! По седмици. По местности, и национално. А?
  ГРАО, повтарям: „репортерите“ млъкнете и дайте думата на
  ГРАО.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина